На днешната дата преди 35 години в Ню Йорк беше застрелян Джон Ленън и неговата смърт все още е тежка загуба за цяла една генерация и за света на музиката.

Lennons_by_Jack_Mitchell

Бившият член на „Бийтълс“ не само даде своя принос за развитието на рок музиката, но се изяви и като лидер на движението за мир и като икона на своето поколение. Неговата трагична смърт, дошла от ръцете на Марк Дейвид Чапман, предизвика истински шок и за мнозина беляза края на една епоха.

Чапман получи доживотна присъда и му беше отказано преждевременно освобождаване през месец август 2014 година. През 2010 година той си спомни, че си бил избрал да убие или Джони Карсън, или Елизабет Тейлър, за да се сдобие със световна слава. Но накрая се спрял на Ленън, защото музикантът бил по-достъпна жертва. И наистина, Джон бе застрелян от Чапман, който се представи за негов фен пред дома му край Сентръл парк.

Трийсет и пет години след убийството му, Джон Ленън е легенда, на която са посветени филми и биографии, които го правят символ на епохата не само заради приноса му в музиката.

Когато е прострелян с четири куршума в Ню Йорк на 8 декември 1980 г., бившият член на „Бийтълс“ вече е известен не само като музикант, но и като пацифист. Той е женен за японската художничка Йоко Оно и се е посветил на ежедневните грижи за малкия им син Шон. Тогава Джон Ленън е на 40 години.

Убиецът Марк Дейвид Чапман е психически нестабилен. Той се призна за виновен, като обясни, че е искал да привлече общественото внимание. Осъден е на доживотен затвор, като трябва да излежи най-малко 20 години. Вече осем пъти му отказват условно освобождаване.

Йоко Оно се противопоставя на освобождаването на Марк Чапман, защото се страхува за живота си, както и за безопасността на сина й Шон. Той е вече на 40 години.

Нюйоркският в. „Дейли нюз“ припомня последния ден в живота на Ленън. Към 14.00 в апартамента на Джон и съпругата му Йоко пристига световноизвестната фотографка Ани Лейбовиц, която им прави фотосесия за сп. „Ролинг стоун“. Когато двойката напуска зданието на „Дакота билдинг“ три часа по-късно за звукозаписна сесия в „Рекърд плант“, Ленън подписва корицата на последния си албум „Double Fantasy“, който му е предоставен от чакащия пред зданието Марк Чапман.

John Lennon's Lyrics to legendary peace-anthem, Give Peace a Chance
Снимка: Profimedia

След това Джон и Йоко започват работа над сингъла й „Walking on Thin Ice“. Пълничкият очилат Чапман чака в шест часа пред „Дакота билдинг“ завръщането на звездната двойка. Когато ги зърва, той извиква : „Господин Ленън!“, след което започва да стреля. Йоко Оно става свидетел на ужасната сцена. Докато Ленън кърви, килърът мълчаливо чете страниците на романа на Селинджър „Спасителят в ръжта“.

Когато пристигат полицаите, Чапман им се извинява, че ги е обезпокоил. Ленън е откаран в болницата „Теодор Рузвелт“ и малко по-късно е обявена смъртта му. В спешното отделение в това време звучал хитът на „Бийтълс“ „All My Loving“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара