„Японският любовник“ е изящно изплетен любовен епос, който обхваща няколко поколения и майсторски превежда читателя през различни пейзажи и епохи – от съвременен Сан Франциско до Полша и Франция по време на Втората световна война и суровата съдба на стотици японски имигранти в Америка по същото време.

Cover-Yaponskiyat-lyubovnikПовествованието криволичи от настоящето към миналото и обратно, за да ни разкаже за невъзможната любов между младата и богата еврейка Алма Веласко и японския градинар Ичимей. „Който казва, че всеки огън рано или късно угасва, греши: има страсти, които са като пожар, докато съдбата не го задуши с един замах, но дори тогава остават неугаснали въглени, готови да пламнат с малко кислород“.

Сравнявана с Маркес и други бележити представители на магическия реализъм, Исабел Алиенде започва литературната си кариера случайно, за да се превърне в най-продаваната латиноамериканска писателка на всички времена.

isabel33

Международна известност й носи величествената семейна фреска „Къщата на духовете“, претворена на големия екран от големия режисьор Биле Аугуст. Следват близо 60 милиона реализирани копия от произведения, преведени на 30 езика.

„Японският любовник” третира много от темите, които превърнаха Алиенде в една от най-обичаните писателки на нашето време – на първо място любовта, но също така темата за самотата и старостта, за страховете и болестите, за евтаназията, за тежестта на спомените, които са неразделни от зимата на човешкия живот.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара