118 текста на български автори ще се борят за голямата награда на литературния конкурс за непубликуван български роман „РАЗВИТИЕ“. Броят на романите тази година е рекорден в сравнение с миналите издания на конкурса.

Snimka3

Журито на Деветия национален литературен конкурс за непубликуван български роман е в състав – председател проф. Ивайло Знеполски и членове писателят Георги Господинов и доц. Бойко Пенчев. 

Кои са петте номинирани романа ще стане ясно на 4 април 2016 г., а обявяването на победителя и официалната церемония по връчването на голямата награда ще се състоят на 20 април 2016 г.

Snimka1

Спечелилият ръкопис ще бъде издаден скоро след обявяване на резултатите, а победителят ще получи парична награда в размер на 7000 лева и кристална статуетка на Корпорация „Развитие“. Освен спечелилия ръкопис журито може да предложи за издаване и други романи.

Snimka2

Националният конкурс „РАЗВИТИЕ“ е изключителна възможност както за младите български таланти да бъдат забелязани от широката публика, така и за доказани имена от писателската общност, техни ръкописи да бъдат издадени и да придобият широка популярност. Конкурсът съществува от 1996 г. насам. В неговото жури са били авторитети като Блага Димитрова, проф. Тончо Жечев, проф. Боян Биолчев, проф. Ивайло Знеполски, проф. Валери Стефанов, Алек Попов. „РАЗВИТИЕ“ е причина творби като Естествен роман“ на Георги Господинов и Майките“ на Теодора Димова да бъдат издадени за първи път. Сред носителите на наградата са и Владимир Зарев, Димитър Бочев, Здравка Евтимова, Петър Чухов, Христо Карастоянов и др.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара