Когато един мъж придружава една жена, правилно е той да й помогне да съблече (да облече) палтото си, а не гардеробиера. Мъжът пази у себе си жетона от гардероба. Външният вид и дрехите си оправяме във вестибюла или тоалетната на заведението. В салона не е прилично да се решим, да се гримираме, да оправяме дрехите си.

Как да влизаме в салона

Мъжът отваря входната врата и пропуска жената да мине първа, но в салона пръв влиза той, за да намери маса.
Ако ресторантът е голям и не се вижда целият салон, мъжът се обръща към келнера и го моли да посочи свободна маса. Ако келнерът ги отведе до масата, мъжът върви след жената. Между масите се движим внимателно и безшумно, като се стараем да не безпокоим и блъскаме седналите, не ги разглеждаме и не проявяваме интерес какво ядат. Ако на вече заетите маси има свободни места, мъжът моли седналите за разрешение да ги заемат. Благодарят и сядат, а седналите им отговарят с кимване на глава. Не бива да стоим „на главата“ на хранещите се в очакване да се освободи място.

people-146963_960_720

На масата

Най-удобните места се предоставят на по-възрастните и на жените. Мъжете сядат, след като седнат всички жени. Ако са двама (мъж и жена) и масата е малка, те сядат един срещу друг, ако масата е голяма, мъжът сяда от лявата страна на жената, редом с нея, или през ъгъла на масата, за да й кавалерства.

Вежливият и внимателен мъж предлага първо листа с менюто на жената (дори и на непозната) или на по-възрастния мъж, седнал на същата маса. Това прави и девойката, седнала на една маса с по-възрастна жена или по-възрастен мъж. На поканените (безразлично мъж или жена) не се дава листа с ястията, а поканилият ги им предлага едно или друго ястие, питие. Той прави поръчката и след това я запла-ща.

Чантата, ръкавиците, носната кърпичка,

гребенът, пудриерата и други тоалетни принадлежности не се слагат върху масата.

Напитките – вино, ракия, бира, лимонада и дуги, наливат винаги мъжете. Жените правят това, когато компанията е женска. Чашите се чукат, когато е нужно да се подчертае тържествеността на момента. Обикновено мъжът вдига чашата и, гледайки жената в очите, предлага да се чукнат.

Разговорът на масата се води тихо. Обществените места не са място за интимни разговори. Не е прилично да шепнем със съседа си, прикривайки устата с ръка. Трябва да избягваме пререканията и кавгите, които могат да възникнат.
На срещата, определена в ресторант, сладкарница или закусвалня, мъжът идва пръв, младият по-рано от възрастния и поканилият от поканения. Мъжът посреща жената и я придружава до масата. Или най- малкото става от стола, когато тя се приближава.

Към келнера се обръщаме вежливо, с леко кимване на глава или с тихо повикване „моля“. Не е прилично да викаме „ало“ или като чукаме чинията си с нож или вилица. Когато искаме да се преместим на друга маса, не трябва да се местим, грабнали чашите и чиниите си, а да помолим келнера да ги пренесе. Ако забележим някои нередности в храната или питието, не се караме с келнера, а го молим тихо да поправи грешката. При по-големи нередности се обръщаме към управителя на заведението.

Кой заплаща сметката?

Обикновено всеки заплаща сметката си. Поканилият плаща за поканените. По-рано във всички случаи мъжът плащаше за жената. Сега това не е задължително. Съвсем естествено е желанието на жените да искат да платят своята сметка. Мъжът не бива да смята, че това засяга мъжкото му достойнство. Първо плаща жената. В добрите ресторанти сметката се поднася върху специална чиния, а парите се слагат върху нея. Проверката на сметката не е дребнавост, както мислят някои, а спазване на елементарния ред. Когато забележим грешка, направена от келнера, трябва спокойно да му кажем. Ако грешката е наша, следва да се извиним и да я поправим веднага.

Всички служещи в ресторантите, сладкарниците и закусвалните получават заплата. Не е прието да им се дава бакшиш. Заплаща се услуга, която извършващият не е длъжен да направи служебно: например пор¬тиерът да повика такси и др.

Напускане на заведението

Обикновено жената предлага да напуснат заведението. Мъжът може да помоли да останат още малко. Сбогуват се всички, които са на масата – познати и непознати. Познатите мъже стават, непознатите могат да останат на местата си, дори ако преди това са водили общ разговор. Те кимват само с глава, но седнали.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара