1. Колко трябва да трае една тренировка?

Максималната полезна продължителност е 1,5 ч. Минималната – 40 минути, 20 от които трябва да бъдат отделени за кардиотренировка (аеробно натоварване). В този смисъл максималното полезно натоварване е три пъти седмично, по 1,5 ч. максимум.

2. Защо трябва да се прави загряване и разпускане?

Загряването е задължително, защото подготвя тялото за предстоящото натоварване. То представлява миникомплекс от прости упражнения – махове, наклони, обтягания, и отнема около пет минути от общото тренировъчно време. Същият миникомплекс – разпускане – трябва да се изпълнява и в края на тренировката. Разпускането дава възможност на тялото постепенно да се охлади и пулсът да се нормализира.

workout-1420741_960_720

3. Може ли да се отслабва само със спорт?

Не. Както не е възможно само диета без спорт да даде очакваните резулатти. Ако не се спазва определен режим на хранене, при голямо физическо натоварване апетитът се повишава. Спортът моделира фигурата и укрепва здравето, диетата попи мазнините. Затова двете неща трябва да вървят ръка за ръка.

4. Полезно ли е да се тренира всеки ден?

Не! Отдавна е доказано, че оптималната схема за занимания е: понеделник – сряда – петък или вторник – четвъртък – събота, като от време на време се правят почивки от 3-4 дни. Само при такъв режим мускулите и обмяната на веществата успяват да реагират на натоварването и да му отговорят  с положителни промени. Ако тренирате всеки ден, има опасност бързо да стигнете до дефицит на хранителни вещества, а в същото време да не влезете в желаните от вас килограми. Така че, когато планирате спортния си режим, имайте предвид: Веднъж седмично е малко, четири пъти – много.

Внимание! Правете разлика между тренировка и 15-20-минутна сутрешна гимнастика. Това не е едно и също! Физзарядката трябва да се прави всеки ден: сутрин – за тонус, или вечер – за релаксация. Такъв режим помага да се избегнат проблеми със ставите и да се поддържа висок тонус. За гимнастиката всеки ден подходяща е проверената с годините схема „10 любими упражнения по 15 повторения“.

5. Как се оценява достатъчно ли е натоварването?

Точната оценка е пошоотделянето. По време на аеробната част (класиската първа част от всяка фитнес програма) вие трябва да се изпотите обилно минимум веднъж.

Вторият показател е мускулната треска на следващия ден. Длъжни сте да чувствате над кои зони сте работили. Усещането не е задьлжително да бъде неприятно, т.е. не бива да пречи на двигателната активност – иначе би означавало, че сте претренирали. Не е добре и ако мускулите изобщо „не се обаждат“ – това е показател за некачествена тренировка.

6. Кое е по-полезно: кардионатоварването или работата с тежести?

Еднакво важни са, но и еднакво тежки, ако се практикуват поотделно. Правилната програма е съчетание от двете: около 20-30 минути кардионатоварване и още толкова или съвсем малко повече – силова. В домашен вариант това би изглеждало така: 20-минутно бягане на място, последвано от 30 минути работа със собствено тегло или с гирички.

7. Може ли да се осигури активно физическо натоварване, без да се посещава спортната зала?

Да, напълно е възможно. Само че в този случай кросът на открито е задължителен. Качествено кардионатоварване самостоятелно може да се получи само по време на бягане, тъй като то отговаря на всички изисквания: продължителност, ритъм, възможност за дозиране на натоварването с помощта на скоростта. Другият вариант е занимания с помощта на специални видеокасети.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара