„Отглеждаме разглезени и незрели деца“, но така ли е всъщност? Германският психолог д-р Алберт Вунш, споделя в едно свое интервю, че децата всъщност са отвикнали да бъдат издръжливи, искат само да се забавляват. Бързо се отказват, а ако успехът малко закъснее – независимо дали говорим за математика, за музика или за спорт, те се отказват. Родителите неизменно щадят децата си, опитват се да направят живота им възможно най-лесен. Но той, животът, не е лесен. И когато утре се изправят пред някакво истинско изпитание, младите просто нямат сили да се справят с него.

“Девелопия”, първата платформа за ранно детско развитие в страната, дава именно тази възможност – да преосмислите живота на своето дете и грижите, които полагате за неговото израстване. Покажете му, че животът е отговорност, самостоятелност и самосъхранение.

Безспорно едно от най-големите предизвикателства на днешното съвремие е отглеждането на деца и създаването на здраво семейство с ценностна система. Възпитанието на детето може да се сведе до две прости неща:

  • Задоволяване на нуждите на децата: Важно е да вярваме преди всичко на децата си и на себе си.
  • Личен пример: Когато на детето не му се обръща достатъчно внимание, то започва да търси и копира поведението на другите, които са около него.

Защо ранно детско развитие?

Често знанията ни за родителството завършват с предположения и с опита на приятелката, майката, бабата. Ако искате да намерите наистина ефективни методи, разширете кръгозора си. В първата за страната платформа за ранно детско развитие, екипът на “Девелопия” създава източник на достоверна, проверена и споделена информация, съвети и практики от най-добрите специалисти на национално и международно ниво. Често ставаме свидетели на проблеми, а родителите намират утеха и бягство, когато не споделят за тях, не търсят решение. Когато общуваме с детето си, важно е не да спечелим спора, за да покажем надмощие или могъщество, а да изградим хармония и разбирателство. Чрез нашите теми, събития и полезна информация, екипът ни създава затворена общност, в която всеки се стреми да върви в една и съща посока, а именно – осъзнато родителство.

Какво чувства едно дете?

Модерно е да бъдем токсични родители – да сме строги, да наказваме, да се караме на децата си, да бързаме и да губим представа за времето. За т.нар. “токсично поведение” ние разбрахме съвсем наскоро, точно когато решихме да стартираме и проекта “Девелопия”. Няма нищо по-лошо от това да имате дете и да го критикувате без или с причина. Има родители, които непрекъснато сипят упреци. Дори, когато детето направи нещо „добро“, не получава похвала за това. И така, родителят губи истинската представа за това какво е родителство, а детето – губи представа за семейство, за любов и увереност. Без да искаме понякога можем да отгледаме недоверчиво, затворено в себе си дете, което не е готово да опознае широкия и голям свят.

В платформата на “Девелопия” споделяме теми, чиито замисъл крие в себе си дълбочина, емоции, индивидуален подход и внимание към всеки един родител. Често откриваме, че

много родители не са готови да приемат емоциите на своето дете,

избягват ги, за да “пестят” нерви или разочарования. Така достигат и до нас, търсейки съвет, опора и подкрепа. Ние задаваме много въпроси и това е добра черта, тъй като откриваме същината на проблемите на всеки родител. Опитваме се да бъдем полезни във всеки един аспект от отглеждането на дете – стартираме от периода на зачеване, през бременността, раждането на детето, отглеждането, първите години и стигнем до юношество и тийнейджърство, един от най-заплетените периоди в човешкия живот.

Наблюдаваме тенденция за дисфункционални взаимоотношения. Какво означава това? Ако децата не успеят да развият сами необходимата емоционална интелигентност и не се

откъснат от болната любов на родителите си,

се оказват зависими, нещастни и изключително уязвими. Ние възпитаваме освен чрез организиране на инициативи, онлайн семинари/уебинари и конференции, така и чрез умението да четем между редовете. Това откриваме в наскоро създадената кампания за родители #МамиСкнижки.

Разглеждаме и избираме заглавия, които помагат на родителите да действат, играят и мислят по-ефективно. Истинското общуване в семейството влияе на самооценката на деца и възрастни, защото дава увереност, че те се подкрепят. Често обаче грешки в комуникацията провалят това. Чрез кампанията целим да помогнем на повече родители, майки и татковци, които водят забързан и непълноценен начин на живот, да отделят време и за себе си, своите нужди, помагайки на най-малките в семейството.

Защо децата имат тайни,

а ние се опитваме да уверим родителите, че това е нещо напълно нормално?

Не трябва да се забравя, че пораствайки, детето възприема силно разликата в поколенията, особено по отношение на родителите си. То чувства остро неразбиране от тяхна страна, което е една от основните причини да пази тайни от тях. Родителите смятат, че именно тук са направили една от множеството грешки във възпитанието и, че не са се справили като родители. Ние съветваме родителите на първо място да ценят и да уважават детето си, да разграничават личното му пространство от общото, да му дават подкрепа и разбиране.

Прекалената любов

може да е не по-малко опасна от отхвърлянето. И проблемът на свръхпротескиращите родители е, че твърде много се тревожат за бъдещето на детето. В специално създадения блог към платформата, екипът ни ежедневно споделя полезна информация, статии и интервюта с доказани специалисти, които да преосмислят гледната точка на всеки един родител. Детето не е длъжно да реализира нечии амбиции и мечти – то си има свои собствени. Добре е обаче да го подготвим, за да ги реализира само.

Най-доброто възпитание е да не възпитаваме, а да израстваме заедно!

Да разбираме смисъла на думите – честен, човешко, грешка, обич, подкрепа, чувства, страх, семейство.

Това е единственият ключ към успешното родителство. „Ако родителите смятат, че изцяло и напълно управляват и насочват детето, се заблуждават. Детето също „работи“ върху тях, както и те над него.“ Всеки „каприз“ на детето е вик за помощ.  А всяка помощ от родителя е любов.

Повратният момент за всеки родител е да приеме детето си такова, каквото е.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара