Международният филмов фестивал София Филм Фест се готви за своя 25-ти юбилей. Започнал като тематичен фестивал на кино и музика, София Филм Фест се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа. Той е единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в календара на ФИПРЕССИ.

На СФФ са гостували плеяда световни кинотворци, сред които Вим Вендерс, Алън Паркър, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста-Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Клаудия Кардинале,

Рупърт Еверет, Франко Неро и много други.

Поради пандемията, 25-тият София Филм Фест ще се състои в две части. Основният фестивал е през март. Тогава филмите от програмата ще бъдат представени едновременно онлайн и в киносалони, а

международните гости ще бъдат изключения.

Акцент на първата част ще бъдат конкурсните програми, нови български игрални и документални филми, актуални филми на утвърдени режисьори и млади таланти и филми от специални юбилейни рубрики.

По-късно през годината очаквайте

специално издание на 25-тия фестивал,

в което фокус ще бъдат филмите, представени от техните автори от цял свят.

Официалното откриване на 25-ия София Филм Фест е на 11 март в Зала 1 на НДК. Програмата на фестивала, заедно с изданията в Бургас, Пловдив и Варна,

ще продължи до края на март.

Специална програма в Дома на киното и Чешкия център, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 4 март.

Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

25-ият София Филм Фест се открива с премиерата на най-новия филм на

режисьора Камен Калев – „ФЕВРУАРИ”.

Той бе представен в Works in Progress програмата на 17-ия София Мийтингс 2020 и получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020.

Ще бъде връчена Наградата на София

на Столичната община на изключителния музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов за неговия принос към изкуството на киното и музиката.

За 19-и път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара