„Каква ли ще е съдбата ти?“ „Ще успееш ли в живота?“ Няма майчино и бащино сърце, което да не трепва от тези въпроси. Отговорите до голяма степен са предопределени от реда, по който децата се появяват в семейството, обясняват психолозите. Но все пак последната дума имат възпитанието и специалният подход.

Първото

На първото дете обикновено родителите възлагат големи надежди. С него се занимават повече, но и по-вече изискват. Независимо на колко е години, родителите твърдят, че „вече е голямо“. Често отменя мама и татко в грижите за по-малките братя и сестри: помага в отглеждането им, след това – в приготвянето на уроци, в пазаруването и т.н. Сякаш копира родителите си. Затова най-голямото дете в семейството, ако е момче, ще тръгне по стъпките на баща си, а ако е момиче – ще повтори майчината съдба.

Първенецът е свикнал да разчита повече на себе си, отколкото на другите. Такъв подход е залог за успех в живота, но дали ще е съпътстван и от щастие? Първенецът винаги ще поема повече задължения и отговорности, ще се грижи за близките си, ще стане добър ръководител и… ще е обречен на претоварване в работата и в семейството. Това е типичният комплекс на „големия брат“. Когато си търси по-ловинката в живота, често се ориентира към партньор, който е второ или трето поред дете. В семейството си първенецът винаги решава всичко сам, без да се съветва с партньора си.

Второто

Второто дете, особено ако се е родило с малка разлика, винаги ще се конкурира с първото и неизбежно ще губи. Ако второто дете е момиче и има по-голям брат, напълно е възможно тя да расте като мъжкарана: да се подстригва късо, да подражава в облеклото на момчетата, да дружи предимно с момчета. Така ще се държи и по-нататък в живота: ще се конкурира с мъжете, по мъжки ще изгражда отношения, по мъжки ще губи. Статистиката обаче е категорична: сред успелите жени преобладават тези, които нямат по-големи братя.

  • Психолозите смятат, че за второто дете в живота има три възможни сценария за реализация:
  • Целият му живот да премине в съревнование, в което доказва, че не е по-лош от другите;
  • Да се заеме с нещо, което не умее по-големият брат или сестра, или да се превърне в пълна негова противоположност;
  • Да остане завинаги по-малкият, завинаги под закрилата на мама.

Третото

Но неочаквано или планирано, появява се третото дете. Второто остава по средата и преживява истинска драма – доскоро беше най-малкото, най-обичаното, най-обгрижваното и изведнъж е загубило всичко това. В такава ситуация след време второто дете често избира втория сценарий, при това не в най-благополучния вариант – става пияница или просто неудачник.

А третото заема топлото местенце – няма нужда да се съревновава с големите, да се бори за любовта на родителите си, защото така или иначе получава всичко. То е най-малкото, то е любимецът.

Какви са тогава сценариите за неговото развитие?

  • Ако е надарено с творчески и интелектуални способности, напълно е възможно основното му занимание в живота да стане нещо, което просто му доставя удоволствие. Без да се налага да се конкурира с някого. Понякога това е от полза и за околните.
  • Ако обаче не е надарено с таланти, ще търси този, който ще го носи на ръце и ще се грижи непрекъснато за него. Най-интересното е, че винаги се намират доброволци за тази роля. Просто защото най-малките деца се превръщат в мили и обаятелни хора – на тях не им се е налагало да проявяват агресия, за да се утвърдят, да се съревновават или да заемат позиция редом с родителите си.

Как трябва да постъпят многодетните родители, за да не попаднат децата им в тези житейски схеми?

На най-голямото позволявайте по-често да бъде и да се чувства дете. Не му правете забележки, ако лудува или се поглези както всички останали. Подкрепяйте увлеченията му. Прекарвайте повече време само с него, без по-малките.

В средното дете открийте и стимулирайте качеството, заради което го цени цялото семейство. Подкрепяйте увлеченията, които не копират хобито на по-големия брат или сестра. Никога не сравнявайте второто дете с първото, не го карайте да взема пример от него. Всеки има свой път!

А третото, за да расте отговорно и самостоятелно, товарете със задължения. То трябва да има нещо в дома, за което да отговаря: да полива цветя или да храни котенцето. Повече задължения, по-малко привилегии!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара