Много хора си мислят че изборът на храна за кучета и начина на хранене не са голяма философия и не се задълбочават особено в това дали хранят домашните си любимци правят правилно или не. Това да храните кучето си правилно е една от най-важните стъпки в отглеждането му и е основополагащо за по-нататъшното му развитие. Както и при хората, това което кучетата ядат се отразява пряко на здравословното им състояние през годините.

Храната влияе доста освен на теглото на кучето, и на състоянието на козината и кожата, очите, и костите. Ако искате да имате едно здраво и щастливо куче, трябва да се съобразявате, с някои основни правила в храненето. Ето няколко важни отговора на въпроси свързани правилното хранене на вашето куче:

От какво зависи колко често трябва да се храни едно куче?

Според ветеринарите най-правилно е да храните кучето си не повече от 2 пъти, което е е напълно достатъчно за възрастните кучета. Разбира се, това може да варира в зависимост от няколко фактора.

Порода – по-големите породи кучета изискват повече храна и калории от по-малките породи. Трябва да съобразите количеството храна най-вече с теглото на кучето. 

Здравословни проблеми – Има кучета с определи здравословни проблеми и затлъстяване, което изисква специално внимание. За тези кучета се създава специална диета, която трябва да се следва стриктно, за да може кучето да се чувства добре. Ако мислите че кучето ви има нужда от специална диета се обърнете към своя ветеринар за цялостен преглед, за да може да установите дали наистина е така.

Години – Колкото по-възрастно е кучето толкова по-внимателно трябва да се наблюдава всяка негова реакция към храната. Възрастните кучета са чувствителни на промени и е важно да не сменяте често храната ми и честотата, с която ги храните. 

Колко трябва да ядат малките кученца?

В първите дни от живота си малките кученца се хранят с мляко от майка си. През това време грижата за тях е изцяло поета от майка им, но в момента в който започнат да се хранят с мека и суха кучешка храна грижите се падат на вас. В първите 3 месеца кученцата се хранят често, тъй като имат нужда от много енергия. 

  • Малки породи – 4-6 пъти дневно
  • Средни породи – 3 пъти дневно
  • Големи породи – 3-4 пъти дневно

Когато започнат да ядат кучешка храна е добре да я смесвате с млякото в началото, за да могат да привикнат. С времето е добре да намалите количеството храна, за да предотвратите затлъстяване. 

Колко трябва да ядат възрастните кучета?

Обикновено главен критерии за това какво количество трябва да приема едно възрастно куче е неговото тегло. Обикновено по-големите породи изискват повече калории дневено от по-малките калории и това е логично. По-тежките кучета изразходват повече енергия дори само ходейки, и за това се налага да наваксват с храната си. 

Големите породи са между 40-65 кг, докато малките породи са под 10кг. Съществуват таблици, които биха ви помогнали да изчислители точния прием на калории дневно, който е необходим на кучето ви спрямо неговото тегло. 

Каква храна да избираме?

Най-добрата храна за кучета на пазара е натуралната. Това е храна без добавени растителни протеини, която съдържа протеини от животински произход. Много от кучешките храни на пазара съдържат царевица и други зеленчуци, които при натрупване в организма могат да доведат до затлъстяване. Те са с доста високо съдържание на въглехидрати, което е една от причините за това. Една от най-добрите храни на пазара в момента е натуралната храна за кучета Applaws, която се прави с чисто месо и никакви излишни добавки. В зоомагазин PetNetShop можете да намерите голямо разнообразие от храна за кучета, за която можете да сте сигурни че е с високо качество.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара