След отделяне от фоликула, яйцеклетката разполага с около 24-30 часа, през които може да бъде оплодена. За разлика от нея, сперматозоидът е жизнен и активен до 5 дни, при благоприятни условия на средата. Поради този факт опитите за зачеване е добре да започнат 4-5 дни преди предполагаемата овулация. Това понякога създава недоразумения, когато се получи неочаквана изненада и зачеване 4-5 дена след сексуален контакт! Жените напоследък по-често разчитат на сайтове и мобилни приложения, за да определят най-доброто време за зачеване. Но е добре да знаят, че по този начин няма как за себе си лично да получат най-добрата информация и съвети.

Като се имат предвид тези факти, може да се каже, че общото време, през което може да стане зачеването или

„фертилен прозорец“ е около шест дни!

Това предоставя по-голям шанс на двойките и им дава повече време и свобода на действие.

При трудности за забременяване, определянето на точната овулация е от изключително значение, поради факта, че при различните жени, според хормоналния им профил, има вариации и разлики. При нормален, 28-дневен менструален цикъл, се смята, че овулацията се случва на 14-и до 15-и ден, плюс-минус един ден.

Има специални календари за изчисление на приблизителния ден на овулацията, но не при всички жени те могат да се използват. Ако цикълът ви има различна продължителност всеки месец или имате някакви хормонални нарушения като поликистозни яйчници, инсулинова резистентност, проблеми с функцията на щитовидната жлеза и други, вие няма да можете да предвидите кога ще настъпи следващата ви овулация. А това е проблем, ако искате бебе!

Някои жени усещат много добре симптомите на своята овулация и знаят кога се случва тя, други пък изобщо не я усещат.

Признаци на овулация, които подсказват готовност на жената да зачене:

  • отделя се по-обилен, слузест, подобен на белтък, секрет от влагалището
  • повишава се леко базалната температура с 0.3 – 0.6 градуса, което обозначава момента на овулация и началото на втората фаза на цикъла
  • маточната шийка набъбва и самото влагалище се отпуска
  • при някои жени овулацията може да е болезнена

Най-точният начин за определяне деня на очакваната овулация си остава проследяването на базалната температура и нанасяне на резултатите ежедневно в табличка или температурен лист. По този начин жената получава най-добра ориентация за процесите, които се случват в нейното тяло във всеки момент.

Хормоналният баланс и редовната овулация много добре се повлияват от природните методи на лечение като хомеопатия, акупунктура, натуропатия, аюрведа. Всички холистични методи подпомагат естествения оздравителен процес и балансирането на женската енергия. Чрез подходяща програма, за определен период от време от 4 до 6 месеца, може да се постигне значително подмладяване на яйцеклетките и сперматозоидите. За съжаление, тази информация не е много разпространена и малко хора се възползват от тези традиционни лечебни системи!

Можете да се запишете за безплатна 20-минутна предварителна консултация по телефона с д-р Весела Балтова, за да зададете своите въпроси на тел. +359 888 836 921.

 Фейсбук

Facebook Twitter Google+

0 Коментара