Тъгата е „сянка“, настроение, необходимо състояние на размисъл и почивка от динамичното и радостното. Артистичната меланхолия има много извори и интерпретации, в които да се открият нюансите на онова което докосва душата. Екзистенциалните въпроси в един момент търсят своите отговори, именно в тези минорни състояния.

Човекът е като затворен съд, съхраняващ в себе си много неизказани емоции и впечатления, който го превръщат в своеобразен колаж от чувства.

Вътрешният монолог е онзи неотменен детайл от творческия процес, разкриващ себе си във форма и целящ да влезе в диалог с вътрешния монолог на зрителя.

Надявам се да успея да докосна някои лични преживявания в публиката, чрез които да съпреживеят картините, казва Емилия Очкова.

Заповядайте на откриването на изложбата с живописни платна „Вариации меланхолия“ на 13 юли от 17,30 в галерия „Средец“. 

Живописни колажи, платна-акрил, смесена техника

Проектът интерпретира минорни емоционални състояния (замечтаност, фантазийност, отнесеност). Платната са визуални метафори на някои класически сюжети , чрез техните наименования: „Даная“, „Венера и огледалото“, „Евър-бог на източния вятър“, ”Ехо – нимфа“.

Търсено е усещането за тактилност чрез пластичните структури, които се колажират.

Правят се паралели между фигуративни и абстрактни композиции, между формата и емоцията.

Картините се съпътстват със авторова стихосбирка „Дали или“, която цели да подчертае атмосферата и да въведе зрителя в усещанията на автора.

Емилия Очкова казва, че възприема себе си като артист и поет, опитващ се да сподели своите монолози. “Истинският монолог е да откриеш думите в теб, така като да вкусиш всяка капка тичинков прашец от цветовете на смисъла, подтикващ те към цел. Няма по-голямо удоволствие от пробудилият се възторг на мисълта, пред красотата на формата.“

Гл. ас. д-р Емилия Димчова Очкова-Димитрова e преподавател в катедра „Инженерен дизайн“ МФ, ТУ-София.  Водещ на дисциплините „Формени категории“ и „Формо-изграждане“ – свързани с формо-образуването и композицията в изкуството и дизайна.

Работеща в областта на живописта, керамиката и продуктовия дизайн. Има интереси към арт фотография, философия, психология.

Куратор и организатор на изложби и изяви с преподаватели и студенти от специалността. Ръководител на Художествено-творчески проекти към НИС /Научно Изследователски Сектор/ ТУ-София. Участник в ID LAB, лаборатория към катедрата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара