Най-често срещаните слънцезащитни филтри са химическите и минералните. Химическите филтри се абсорбират от кожата. Там те абсорбират UV лъчите и ги превръщат в топлина. Минералните образуват защитен слой върху кожата, където отразяват слънчевата светлина.

Все повече козметични марки залагат на минералните филтри, тъй като химическите вредят на коралите в моретата и океаните.

Какво представлява минералната слънцезащита?

Минералният слънцезащитен крем използва цинков оксид, титанов диоксид или комбинация от двата, за да блокира и отразява вредните слънчеви лъчи от кожата ни. Натуралните и сертифицирани органични слънцезащитни продукти прилагат като основна съставка точно тези минерали – това са UV филтри, които не позволяват слънчевата светлина да проникне в кожата ни. Цинковият оксид е единственият филтър, който е еднакво ефикасен както срещу UVB, така и срещу UVA лъчите, тоест той е широкоспектърен. Минералните филтри са доказано по-безопасни.

Колкото по-големи са частиците, толкова по-добре отразяват светлината – ние възприемаме това като бял цвят. Ето защо когато нанасяме слънцезащитен продукт с минерални UV филтри, се получава т.нар. „бял филм“. Колкото по-висок е слънцезащитният фактор (SPF), толкова по-плътен е белият цвят, който се получава на кожата. За да се намали избелването, слънцезащитната формула трябва да е с наночастици, които отразяват повече лъчи в невидимия спектър на UV светлината.

Повечето слънцезащитни продукти на пазара са с химически филтри – това означава, че използват химикали като оксибензон и авобензон за абсорбиране на UV лъчите.

Цинковият оксид (както и цинков оксид в нано форма) е единствената активна слънцезащитна съставка, която е призната за безопасна и ефективна от ЕС.

С мисъл за здравето на моретата и океаните

От януари 2021 Хавай забрани продажбата на слънцезащитни продукти със съдържание на оксибензон и октиноксат. Учените са изчислили, че 14 000 тона слънцезащитни продукти попадат в океаните по света всяка година. Голяма част от тях съдържат оксибензон и октиноксат, които допринасят за избелването и унищожаването на коралите. Дори в малки дози е доказано, че оксибензонът бързо избелва коралите и забавя растежа му.

Предлагаме ви селекция от слънцезащитни продукти с минерални филтри:

Серията грижа под слънцето на ESTHEDERM е създадена, за да изпита кожата всички положителни ефекти от слънцето, без да бъде увредена от негативните такива.

Съвършен бронзов тен, без наличие на петна и бръчки. Всички продукти са с висока UVA и UVB защита, и са подходящи за излагане дори на силно обедно слънце. Патентът Global Cellular Protection предпазва ДНК на клетките от увреждане, неутрализира оксидативния стрес, формиран от слънчевите лъчи и осигурява защита дори от видимата и инфраред светлина. Комбинация от минерални и органични филтри осигурява на кожата оптимална външна защита. Вижте още за различните продукти на www.esthederm.bg

Eucerin слънцезащитен лосион за деца с микропигменти Sensitive Protect SPF 30.

Висока защита от слънцето за бебета и деца. Осигурява антиоксидантна защита. Предпазва чувствителната кожа от слънчево изгаряне и увреждания, причинени от слънцето. Без химически филтри. Широколентови и фотостабилни минерални филтри осигуряват висока UVA/UVB защита.

Слънцезащитният крем за лице с много висока фотозащита Avene е подходящ за нетолерантна кожа, уязвима светла кожа на деца и възрастни, която реагира с раздразнение към слънчевите лъчи, химични филтри и аромати.

Това е хидратиращ защитен крем с богата тонирана текстура. Съдържа комплекс от фотозащитни съставки SPF50+, за висока защита от вредните влияния на слънцето, срещу UVB – дълги и UVA – къси слънчеви лъчи. Кремът е водоустойчив и фотостабилен. Не съдържа химични филтри и аромати. Предлага се в опаковка от 50 мл.

Photoderm MINERAL от Bioderma  e изцяло минерален флуид с много висока защита.

Със 100% минерални филтри, предлага много висока UVA / UVB защита за кожа, алергична към химически филтри и аромат. Активира естествените й защитни сили и предпазва от рисковете от клетъчно увреждане. Комбинацията на UVA/UVB филтри и антиоксидантни активни съставки предлагат оптимална защита срещу вредното въздействие на UV лъчите и свободните радикали (слънчеви изгаряния, непоносимост към слънце, оксидативен стрес и др.). Витамин Е е в неговата най-активна, най-естествена форма – алфа-токоферола. Той блокира реакциите на свободните радикали, което води до защита на клетъчната мембрана, ограничаване на ефектите от фотостареенето и подобряване на функцията на кожната бариера.

Uriage Bariesun Creme Minerale SPF50 е специално разработен слънцезащитен минерален крем, подходящ за чувствителна и склонна към алергии кожа.

Иновативната му формула с висока защита и фотостабилност предпазва кожата от вредните UVA и UVB лъчи и свободни радикали, като същевременно предпазва кожата от сухота. Поради своята невидима, флуидна текстура, кремът се нанася лесно и незабавно попива, без да лепне и да оставя следи. Слънцезащитният крем не съдържа парабени, аромати, консерванти и химически филтър.

NIVEA SUN Слънцезащитен крем за лице със 100% минерални филтри е първият слънцезащитен продукт на бранда без химически UV филтри.

Със своя SPF 50+ кремът осигурява надеждна защита на кожата на лицето, а благодарение на щадящата си формула без химични филтри, с антиоксидант и био Алое Вера, той хидратира и е подходящ дори и за най-чувствителна кожа. Кремът съдържа 100% минерални UV филтри, но има лесна за нанасяне консистенция, която не стои като маска.

Слънцезащитна серия с еделвайс на Weleda е изцяло на минерална основа.

Висока защита (SPF 30/50) веднага след нанасяне. Надеждна изключително водоустойчива слънцезащитна грижа. С минерални UV филтри без наночастици. Гарантира антиоксидантно действие с органичен еделвайс от швейцарските планини. Хидратира и подхранва с безценни органични растителни масла. Прикрепя се много добре на повърхността на кожата. Предизвикателствата са появата на „бял филм“ върху кожата и по-трудното нанасяне.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара