31-годишна жена с карцином на гърдата роди здраво момиченце след проведена химиотерапия по време на бременност. Това стана на 7 март в МБАЛ „Надежда“. Бебето, което е с перфектни мерки 50 см, 3080 гр, се ражда доносено, в 38 г.с. по нормален път, без никакви усложнения.

Приложените три курса химиотерапия са стандартни за протокола на лечение на това заболяване. Те не застрашават нормалното протичане на бременността и дават възможност пациентката да износи плода до термин без да се допуска забавяне в лечението на онкологичното заболяване.

Д-р Мила Петрова, ръководител на клиниката по Медицинска онкология в „Надежда“, споделя:

„Обикновено в България при такива случаи се препоръчва прекъсване на бременността  (ако тя е в по-ранен етап) или се пристъпва към по-ранно родоразрешение и бебетата се раждат преждевременно. Все още много рядко такива пациентки се насочват към провеждането на химиотерапия по време на бременност, макар че в световен мащаб това е утвърдена практика. Важно е да се знае, че химиотерапия без рискове за бременната жена и плода

може да бъде провеждана през втори и трети триместър

от бременността. Тази практика се базира на множество научни данни, натрупани от сериозни клинични проучвания. От 2021 г. Европейската асоциация по Медицинска онкология публикува ръководства за поведение, които утвърждават тези практики. Надявам се това да се превърне в стандарт и за България.

Удовлетворението, че сме помогнали на една майка да има здраво бебе и че едновременно с това сме се погрижили за първия етап от нейното онкологично лечение, е голямо“, споделя д-р Петрова.

Младата жена посещава за първи път клиниката по Медицинска онкология на болница „Надежда“ през м. януари в 7-и месец от бременността си по препоръка на медицински онколог от гр. Бургас. Тя е диагностицирана с карцином на млечната жлеза месец преди това.

Специалистите онколози на МБАЛ „Надежда“ взимат решение да проведат предоперативна химиотерапия, съгласно европейските и американски стандарти по Медицинска онкология. В рамките на

два дни след посещението си жената започва терапия.

Мултидисциплинарен екип, включващ онколози, кардиолог, специалисти образна диагностика, се грижи за нея през цялото време, а проследяването на бременността в последния триместър поема акушер-гинекологът д-р Кристина Чачева – ръководител на сектора по „Пренатална медицина“. Д-р Чачева споделя, че провеждането на химиотерапия по време на втори и трети триместър от бременността е световна практика. Медикаментите, ползвани в първия етап от лечението, не преминават през плацентата и не вредят на бебето.

До края на м. февруари жената провежда три курса химиотерапия, които преминава с добра поносимост, без значими странични ефекти.

На 7 март в МБАЛ „Надежда“ пациентката

ражда здраво момиченце по естествен път.

По време на раждането за нея се грижи екип в състав: акушер-гинеколог д-р Красина Личева, акушерка Надежда Стаменова, неонатолог д-р Валентина Томова и анестезиолог д-р Стела Байрактарова.

Майката и бебето са настанени в Послеродова клиника на болница „Надежда“ и се чувстват добре, като предстои да бъдат изписани. Нормалното физиологично раждане дава възможност за по-бързото възстановяване на родилката и в случаи като този позволява пациентката да продължи с втория етап от лечението си в максимално кратък срок.

Болница „Надежда“ се наложи успешно през годините, като водещ център за съхраняване на фертилитета на жени с онкологични заболявания, за

лечение на бременни и родилки,

диагностицирани със злокачествени заболявания или за планиране и реализиране на бременност при жени в ремисия, вече преминали лечението.

През м. май болницата ще стартира мащабен проект, посветен на темата за онкофертилитета, когато ще бъде пуснат и представен напълно обновеният сайт zapazi.me. В него пациенти и специалисти ще имат достъп до изчерпателна информация по темата за запазване на репродуктивните възможности, бременност и раждане при пациенти с онкологични заболявания, поставящи фертилитета в риск.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара