Болница „Надежда“ отново ще проведе 100 безплатни прегледа за диагностика и лечение на ендометриоза, като част от #ЕндоКакво през #ЕндоМарт – ежегодната социална кампания за повишаване на информираността и борбата с това заболяване, което поразява всяка 10 жена.

Седем са водещите специалисти, които ще консултират 100-те записани жени: д-р Георги Стаменов, д-р Димитър Цветков, д-р Ваня Атанасова, д-р Любомир Христов, д-р Илиана Бътева- Христова, д-р Людмил Еленчев, д-р Зорница Бутева.

Те преглеждат в първия специализиран кабинет по ендометриоза в страната, който отвори врати в началото на 2019 г.

Записванията за тези прегледи се прави онлайн в специално създадения уеб сайт за съхраняване на фертилитета при различни заболявания www.zapazi.me. На 10 март 2022, в 10:00 часа, в www.zapazi.me ще се отвори електронна форма за онлайн записвания и след запълване на бройката ще се затвори автоматично.

Формата съдържа въпроси, като в безплатните прегледи могат да се включат тези, които имат положителен отговор на минимум 2 от тях.

След получаване на заявката, представител на болница „Надежда“ ще се свърже с всяка жена, заявила желание за този преглед, за фактическото записване на часа. Заявките се обработват по реда на пристигането им.

Ендометриозата е гинекологично забо­ля­ва­не, при което тъкан, подобна на тази, която из­гражда ма­точ­ната лигавица – ендо­мет­риу­ма, се разпространява на различни локации извън матката. При това под влия­ние на жен­ския хормонален цикъл, тези ендо­мет­ри­оз­­ни огнища нарастват и кървят всеки месец. Това е дори по-сериозно, от­колкото звучи, тъй ка­то създава постоянен възпалителен процес в засегнатите органи и може да предизвика болезнени сраствания с по­тен­циално тежки усложнения.

Ендо­мет­ри­озата влошава яйч­ни­­ковия резерв и на­ма­ля­ва броя на яйце­клет­­ките. Създава и имунни проблеми, които пре­чат на им­план­тацията на ембриона. В по­-къс­на възраст може да се прояви и с дълго кръвотечение и болки до не­въз­мож­ност да се изпълняват ежедневните дейности.

Подробна информация за ендометриозата можете да намерите тук: https://www.zapazi.me/kampania/endo/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара