„Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти“, казва Марк Твен. Какво обаче трябва да направи човек, за да се освободи веднъж завинаги от вреден навик или да го замести с полезен?

Вместо да обещава магически решения, книгата „Кайзен. Японският метод за преобразуване на навици, стъпка по стъпка“ от Сара Харви е наръчник как без резки промени да постигнем целите си.

Изданието излиза на български с логото на издателство „Кръг“ и в превода на Емануил Томов. Корицата е дело на Галина Николова, а калиграфията – на художника Дамян Дамянов. Томчето с твърди корици включва над 60 снимки и илюстрации, които да потопят читателя в атмосферата на японската култура.

В превод

„кайзен“ означава „подобрение“

или „промяна към добро“ и именно на това ни учи Сара Харви – с малки, неусетни стъпки да се приближаваме към желаните трансформации, така че да си гарантираме, че промяната няма да е само за ден.

Самата Харви се запознава с философията на кайзен, докато живее в Япония. Прави й впечатление, че въпреки натоварения трафик и претъпканите публични места, там цари спокойствие. Малко по малко самата тя се повлиява от тази среда, в която значение имат малките детайли и постепенната промяна.

Методът кайзен е добре познат в света на бизнеса от години – най-ярък е примерът на „Тойота“, която чрез него подобрява ефективността на поточните си линии.

Прилаган е и в спорта за постигане на по-високи резултати,

като най-известен е случаят с британския отбор по колоездене, достигнал олимпийски медали благодарение на философията кайзен. В основата на успеха е не търсенето на съвършенство от самото начало, а малките подобрения, които се натрупват едно върху друго и водят до желаната промяна.

Подходът кайзен е гъвкав и лесен за адаптиране към индивидуалния начин на живот и предложените в книгата идеи не изглеждат плашещи, а мотивиращи. Сара Харви предлага да обърнем внимание на различните аспекти от живота си – здраве, работа, пари, бит, връзки и навици, за да ни помогне да направим необходимия 1% промяна, чрез който да се приближим към постигането на целите си.

На почитателите на японската консултантка по подреждане Мари Кондо книгата предлага още един начин да погледнат към дома и навиците си и да ги трансформират, без да бъдат строги към себе си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара