На днешния ден през 1818 г. в Марсилия се ражда един от най-великите балетни хореографи на всички времена – Мариус Петипа. Негови са балетните класики „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“, „Баядерка“, „Жизел“, „Дъщерята на фараона“,“Корсар“, „Раймонда“ и много други.

Именно Петипа връща романтичният балет обратно в лоното на Класицизма.

На 11-ти и 13-ти март Софийска опера и балет представя балета „Дон Кихот“ и ви кани да се потопите в една ярка и колоритна атмосфера от времето на ренесансова Испания. Литературната класика на Сервантес е претворена по неповторим начин в балетно произведение с музиката на Лудвиг Минкус и хореографията на Мариус Петипа.

Петипа поставя „Дон Кихот“ два пъти. Първата постановка е за Болшой театър в Москва (1869 г.) и е в 4 действия. Втората постановка е в столицата Петербург (1871 г.) и в нея Петипа добавя още 1 действие, което става 3-то по ред – „Сънят на Дон Кихот“.

Любопитен е фактът,

че балетът „Дон Кихот” е единствената творба на Мариус Петипа, създадена специално за московската трупа, а не пренесен спектакъл от друг театър и че една година след премиерата на балета в Петербург, авторът на музиката Минкус е поканен на длъжността композитор в Дирекцията на императорските театри.

Пъстра и разнообразна хореография, с различни по характер танци, музика, която те кара да затанцуваш, сюжет, изпълнен с хумористични ситуации, които довеждат до тържествуване на любовта – всичко това струи от балета „Дон Кихот“ и със сигурност този спектакъл няма да ви остави равнодушни!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара