Една изгряваща звезда в световната литература се появява и на български език. С логото на издателство „Кръг“ излиза „Изчезваща земя“ – изумителният дебют на младата американка Джулия Филипс. От публикуването си през 2019 г. до днес романът, определян от критиката като „омагьосващо увлекателен“ и „сложен литературен трилър“, продължава да владее не само класациите, но и сърцата на читателите. Книгата излиза на български в превода на Борислава Спасова-Тълок и Алекс Тълок и с елегантната корица на художничка Весела Карапетрова.

Романът започва с необяснимо престъпление – в един късен августовски следобед на откъснатия от света руски полуостров Камчатка две сестри загадъчно изчезват. Отвлечени ли са? Избягали? Паднали са от скалите и са се удавили? Невиждано дотогава полицейско разследване се оказва безрезултатно седмица след седмица, месец след месец… но навлизането в тази мистерия е само претекст към дълбоко и емоционално изследване на

човешката същност и отношенията между хората.

В хода на историята Джулия Филипс постепенно ни запознава с множество образи, с внимателно изваян дълбок, емоционален портрет. Всеки месец читателят среща в центъра на събитията различен герой, като плавно пред него започва да се сглобява пъзел от наглед несвързани разкази, който може би води към развръзка.

„Изчезваща земя“ с впечатляваща автентичност обрисува суровата красота на Камчатка, нейните диви пейзажи, спиращи дъха картини на тундрата, извисяващи се вулкани, стъклените вълни на морето, областния център град Петропавловск и малки села, населени с кореняци – регион, колкото примамлив, толкова и сложен, където социалното и етническо напрежение отдавна кипи.

Красиво написан, провокиращ размисъл, интензивен и емоционално ангажиращ, „Изчезваща земя“ е роман, който дава ново разбиране за сложните човешки отношения и общността като понятие.

Джулия Филипс е прекарала две години в Камчатка

и на база собствения си опит изгражда достоверно както местния ландшафт, така и нравите на населението в този отдалечен район. Това е и една от причините „Изчезваща земя“ да има такъв успех сред читателите: книгата е национален бестселър в САЩ, една от десетте най-добри книги на годината на „Ню Йорк Таймс“, финалист е за Националната литературна награда на САЩ и за наградата на Националния кръг на литературните критици „Джон Леонард“ и е номинирана за най-добър трилър и мистерия в годишната класация за 2019-а на най-развитата читателска платформа Goodreads.com, в която към момента е оценена над 45 хиляди пъти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара