Любомира Костова е от главните организатори на София VR Фест, чието трето издание ще се проведе на 12 и 13 март в Resonator – мултифункционално пространство в бившата цигарена фабрика, близо до Руски паметник в София. Професионално се занимава с продуциране на филми, театрални спектакли, концерти, а от скоро е и докторант в специалност продуцентство в НАТФИЗ.

Един от продуцентите на танцовия VR филм “Control” с реж. Саша Хаджиева. Срещаме се с нея в пространството „Сфера“ докато тече подготовката на фестивала – обучават се доброволци, куриери носят брошурите за събитието от печатница, а около нас колегите ѝ, с хедсети на главите, гледат и селектират произведенията, които публиката ще види по време на фестивала.

Тече трескава подготовка. Готови ли сте за София VR Фест?

Колкото и да направим – струва ми се, че винаги може още и още. Иска ми се всеки проект, в който участвам, да е на световно ниво като качество. Натам сме тръгнали и с фестивала – с всяко следващо издание ставаме още по-добри и опитни. Надявам се някой ден да пораснем до нивото на вече утвърдените световни фестивали за виртуална реалност.

Разкажи повече за виртуалната реалност и защо се занимаваш с това?

Виртуалната реалност и 360 медиите по принцип са много интересен иструмент в ръцете на артистите. Когато за пръв път си сложих VR хедсед (очила) бях омагосана. Самият начин на гледане, например на филм, се променя коренно, защото се включват много повече сетива. Буквално човек гледа с цялото си тяло, усеща всяко движение и разбира произведението на едно физическо ниво, което не е възможно при 2D киното например. Това е изцяло нов изразен език, с който можем да работим и да докосваме зрителите.

Какво ще видим на третото издание на София VR Фест и с какво се различава от предишните две?

Сегашното издание е много по-мащабно от предишното. Благодарение на партньорите ни от Resonator се намираме в едно много модерно, технологично – въобще страхотно пространство, което позволява да разгърнем фестивала на ново ниво. Организирали сме три категории, в които ще потопим всеки зрител. Първата е 360 кино – в нея сме селектирали произведения на български и международни автори. Втората е потапящи преживявания, а третата – интерактивни. В тези две категории има за всеки зрител по нещо – игри, инсталации, виртуални разходки, музеи и галерии, симулатори. Освен това с всеки билет – зрителите ще получат отстъпка за закупуване на очила и всякакви джаджи за виртуална реалност.

Всичко това звучи много интересно, но за кои зрители и на каква възраст могат да посетят събитието?

Самият фестивал е предвиден за хора от 16 до 116 години. Тази година, благодарение на Resonator, имаме и зона за деца, в която преживяванията са предвидени за по-малките. Децата ще бъдат ангажирани с подходящи за всяка възраст занимания. За тях има много образователни приложения и поради това, че са интерактивни – малчуганите ще се движат непрестанно. Това е всъщност разликата, която една майка ми посочи на предишното издание – вкъщи децата ѝ стояли пред таблета, а при нас колко много се движели с очилата за виртуална реалност.

А за по-възрастните, които не се оправят чак толкова добре с технологиите?

На миналото издание имахме участници и на 50, и на 60 години и не забелязах да не се оправят с технологиите. Гарантирам, че всичко е много лесно, интуитивно, а освен това имаме цяла армия от доброволци, които ще се погрижат да помогнат и обяснят на всеки зрител. Тук е момента да спомена, че освен да гледат, зрителите ще имат възможност и да присъстват на дискусии, разговори и срещи, където да разберат повече за технологията.

Разкажи повече за срещите, на каква тема са?

Първо да кажа, че срещите са с вход свободен и тяхната цел е любители, професионалисти и артисти да се срещнат и да обсъдят темите, които ги вълнуват. Напоследък все повече се говори за Метавселена, бизнесът се интересува как да използва тази нова медия, артистите се вълнуват от развиване езика на виртуалната реалност, а всички заедно от намиране на финансиране за техните проекти. Нашият фестивал предлага такова време и пространство, в което да се срещнем, да разменим информация и гледни точки и да се запознаем помежду си. Всеки, който е любопитен, е добре дошъл! А скоро ще обявим и специалните гости, които сме поканили, така че следете нашата фейсбук страница София VR Фест.

Смяташ ли, че в смутните времена, в които живеем, има място за виртуалната реалност?

Повече от всякога трябва да се обръщаме към културата и изкуството за утеха и вдъхновение, а виртуалната реалност е една от големите иновации в тази област. Чрез нея можем да се потопим в света на изкуството по един нов начин. Всяка иновация е дърпала цивилизацията ни напред и турболентните времена, в които се намираме, не трябва да спират този процес. Нашата мисия като артисти е да докосваме сърцата на нашата публика и да ѝ показваме невидимото за очите, а причината, поради която организираме този фестивал, е защото вярваме, че виртуалната реалност заедно с другите форми на изкуството прави точно това.

Много ми харесва това, което казваш. Един последен въпрос, кое е твоето любимо VR преживяване?

Ух, много трудно да кажа кое ми е любимо, толкова са различни. Много ме впечатлява например усещането от преживяванията в космоса. Това е нещо, което повечето от нас никога няма да изпитат и благодарение на виртуалната реалност можем да фантазираме как бихме се чувствали в космическата станция или при кацане на Луната. Тези симулатори наистина успяват да излъжат човек, че се намира в безтегловност и въпреки, че аз никога не съм била наистина в това състояние – мисля, че вече мога да си го представям.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара