Моето дете вече не е във възрастта за детска градина, но ясно си спомням вълнението по кандидатстването и избора на ясла, притеснението дали точките ще ни стигнат, как то ще се справи с новата среда и сопола, т.н. Но най-стресиращо беше напрежението от това кой какво знае, какво е дочул за тази или онази учителка, историите за подкупи и т.н. И определено не си пожелавам отново това „вълнение“, въпреки че резултатът тогава беше учудващо добър – синът ми влезе от първия път в градината.

Но сега, няколко години по-късно, има начин родителите да си спестят нервите и лутането сред разнопосочни мнения, като се осланят на „Пътеводителят на детските градини“ на Цвети Христанова и Катерина Ковачева. Двете авторки са вложили няколко години труд, включително проучване на административните стъпки, пречки и решения, на практиките в детските заведения, в своята книга. И в рамките на 70 страници са събрали най-важното, което един родител, често с „майчински мозък“, трудно ще намери, осмисли и разсъди трезво достатъчно бързо в периода на подготовка за детската градина.

Книгата е практически наръчник, който служи на семействата при избора и кандидатстването както в държавни, така и в частни детски заведения. Включва информация за електронна система за кандидатстване, която функционира в няколко български града, дава отговори на често срещани въпроси, така че да си спестите имейлите. Какво да правите, ако имате дете със СОП (специални образователни потребности), ако сте с близнаци, или с породени деца, многодетно семейство, местите се в нов град или сменяте адрес? Вместо да се лутате, просто потърсете отговори на страниците пред вас. Алтернативите – кооператив, частна занималня и компенсации също са разяснени.

Пътеводителят следва детето и след, надявам се, положителния изход от кандидатстването, когато класирането излезе. А сега накъде? Медицински изследвания, избор на подходящи дрехи, психологическа подготовка не само за малчугана, но и за майка му – всичко това обикновено върви ръка за ръка, ускорено, и носи стрес.

Книгата реално започва с този деликатен момент – кога малкият човек е готов за този първи етап от социалния си живот, как да го настроим положително към промяната, как ние да я преживеем. Насоките, които авторите дават, са лесно изпълними, не са написани на висок медицински или научен език, и подпомагат цялото семейство. Те служат добре за преживяване на първия детски пубертет около 3-ата година.

Книгата ясно ще ви насочи и какъв е режимът в яслата и детската градина, за какви социални умения и хигиенни навици е добре да подготвите хлапето. На няколко страници ще се запознаете с работещите и продуктивни ритуали от ставането, пътя до там, до обичайните дейности в занималнята, прибирането и игрите, с които детето осмисля деня си. Пътеводителят ще ви помогне и да влезете, според желанието и възможностите си, в живота на общността на градината, както и да се справяте с обичайните проблеми в нея.

Макар и в края на книгата, разгледайте 10 карти, с които да разиграете един ден в детската градина. В тях ги няма сълзите на раздяла сутрин, нито пък се виждат криещите се в храстите родители на стража край двора, те не се споделят, нали? Картите проследяват рутината и ако я повторите като игра няколко пъти, мъникът с радост ще отиде на градина, а вие ще въздишате хем от мъка, хем от радост. Така че stay calm and „хайде на градина“, всичко е ОМММ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара