Венета Шкодрова е на 27 години. Занимава се с моден дизайн от 8 години. Има собствен бранд – VENETTA FASHION HOUSE. Развива активно бранда си в България, защото смята, че пазарът на модата и взискателните клиенти имат нужда от иновативно представяне на модните тенденции на световно ниво. Казва, че следвайки международните трендове, представя на изисканите дами модели, които ги карат да се чувстват специални.

Венета Шкодрова Жената днес

Снимки Костадин Кръстев-Коко
Гардероб VENETTA FASHION HOUSE

Според Венета Шкодрова всеки бизнес у нас е съпътстван от трудности, които понякога карат хората да се отказват, но младата дама не е сред тези хора.  Тя приема тези трудности като предизвикателство. И не спира да сбъдва мечтите си. Защото вярва, че всичко в живота има своите спадове и възходи, но човек не трябва да се отказва, особено когато чувства, че това, което прави е неговото призвание.

Венета Шкодрова

Само на 27 години си, а вече имаш собствен моден бранд. Защо реши да се занимаваш с мода? 

Честно казано, никога не съм виждала друга професия, дори като опция за себе си. Още от дете знам, че това е моето призвание.

С какво твоите колекции се различават от останалите? Кое е най-важно за теб, когато твориш? 

Венета Шкодрова

Винаги съм правила различни неща и съм искала да наблегна на подчертаването на женствеността по един много нестандартен начин. Най-важното за мен, когато творя, е да създам оригинален продукт, който да впечатли клиентите ми и им вдъхне увереност и самочувствие, когато носят точно моите дрехи.

А от кого се учиш? 

Не се уча от никого, водя се от собствената си интуиция, но ако имам нужда от вдъхновение, често разглеждам стари колекции на класиците в бранша.

Модата се развива ежедневно, но понякога има завръщане към старите тенденции и представянето им с ново съвременно излъчване. Винаги съм имала усет и нерядко се е случвало да предвидя някой нов тренд и после да го видя осъществен от най-големите световни марки.

Лесно или трудно е да се занимава човек с мода в България?

Венета Шкодрова

Не смятам, че има лесни неща в живота, особено създаването и реализирането на бизнес в България. Съдейки по себе си – да се занимаваш с мода в България, не е това, което съм си представяла. Когато реших, че искам да създам мой собствен бранд, знаех, че поемам по път, който няма да е никак лесен, но въпреки трудностите, пред които съм се изправяла и преодолявала през годините, за секунда не съм се колебаела, нито пък съм си помисляла да се откажа. Смятам, че талантът, подкрепен с непрестанен труд и постоянство, винаги ще има позитивен резултат.

Кои са най-големите предизвикателства, пред които си се изправяла по пътя?

 

Най-голямото предизвикателство за мен беше това да реша, че съм готова да се отдам изцяло на моята идея за реализирането на VENETTA FASHION HOUSE. В началото, когато стартирах, не знаех към кого да се обърна за съвет. Случи се така, че през първите месеци на работа, правех всичко сама – от избирането на надежден и качествен доставчик на материали до ушиването и доставянето на един артикул до крайния клиент.

Задавайки ми този въпрос сега, ме карате да се замисля за всички тези предизвикателства, с които съм се срещнала и съм се убедила, че през цялото това време най-важното е било да имам правилните хора зад гърба си. За мое щастие, един от хората, към които се обърнах за помощ, когато  правех първите стъпки в  бизнеса, беше жена, която е до мен до и ден днешен и не спира да ме мотивира и да бъде част от създаването на всеки един модел и кройка.

А откъде черпиш кураж и подкрепа, за да не се отказваш? 

 

Най-вече от обичта и подкрепата на близките ми хора и семейството ми, както и от вярата в собствените ми възможности. Амбицията е нещото, което не ме е спирало да се откажа.

Как щяха да изглеждат колекциите ти, ако живееше например в Париж?

Не вярвам, че колекциите ми биха изглеждали по много по-различен начин, ако живеех в Париж, защото не съм от хората, които се влияят лесно от чуждото мнение, а по-скоро следвам моя богат опит и интуиция. Може би щях да включа повече класически кройки и да наблегна на официалните и по-изтънчени визии, защото намирам класиката за вечен тренд.

От какво се страхуваш най-много – както в личен план, така и относно правенето на бизнес в България?

Като типичен представител на жена от зодия Лъв, за мен думата страх не съществува. Смятам се за много смела. За мен хора, които изпитват страх нямат нито успешен живот, нито успешен бизнес.

Правенето на бизнес в България не е много по-различно от правенето на бизнес в чужбина. Горда съм със себе си и екипа ми, че преминахме през всички перипетии и не спираме да се развиваме всяка следваща година.

Каква е цената, която плаща една жена, за да има успешна кариера?

Няма цена. Когато си щастлив от това, което правиш – не се налага да я плащаш. Стига да има желание, една жена може да има успешна кариера, изцяло благодарение на нея самата. Но, разбира се, че плаща с времето и с нервите си. Работата на един собственик на бизнес няма часови диапазон – ако възникне критична ситуация, аз съм на линия, независимо дали е 3, 4 или 5 часа сутринта.

Успехът няма пол, изискват се други качества.

С какво би направила компромис и за какво си безкомпромисна – в работата ти, а и като цяло в живота?

Аз съм от тези хора, които не обичат да правят компромиси в каквато и да е сфера, независимо дали е в бизнеса или в личен аспект. Това мое качество ми е доказало, че всеки  детайл и елемент от създаването и ушиването на един модел не подлежи на компромис, тъй като това, което искам да наложа на пазара е не само иновативност, но и безупречно изпълнение.

Какво би правила, ако не се занимаваше с моден дизайн? Разкажи ни повече за теб извън модата? 

Може би щях да се занимавам отново с изкуство, обожавам да рисувам. Мисля, че отново щях да го превърна в бизнес и да имам собствена галерия. Не си се представям да работя нещо извън арт сферата. Не мога да си се представя и като неработеща домакиня.

Венета Шкодрова

Какво те прави щастлива?

Чувствам се щастлива, дори от малките неща в ежедневието ми. Щастието е нещо, което постигаме всеки ден и е начин на живот, то е избор. Най-щастлива съм, когато видя моите проекти осъществени. За мен изворът на щастието е благодарността.

Любовта е… ?

Любовта е толкова простичко нещо, но ние хората винаги успяваме да я усложним. Любовта се среща в малките неща, тя е в детайлите, които все по-трудно намираме време да забележим, заради нашето забързано ежедневие и заетост. Не искам да звуча банална, но без любов закъде сме? Какво е да градиш бизнес и кариера, ако няма на кого да се обадиш, с кого да я споделиш. Вярвам, че любовта е двигател на човека за развитие.

А как си се представяш след 20 години?

Единственото по-важно нещо за мен от бизнеса е семейството.

След 20 години си се представям заобиколена от много деца. Надявам се да съм се издигнала в кариерата си до степента, за която мечтая и да реализирам всичките си проекти и в чужбина.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара