„Свекървата слага сол във ваничката!“, „Да давам ли сок на два месеца?“, „Защо ака зелено?!“, „Как да кърмя на поискване – то иска през 20 минути?“, „Да сложа ли всички ваксини, не е ли опасно?!“ „Помощ, колики!“, „Кога трябва да се обърне?“, „Какво, по дяволите, е захранване, водено от бебето?“ и т.н., и т.н.

Ако си станала майка скоро, то няма начин да не прекарваш дълги, тревожни и откраднати от така нужния ти сън часове във форуми и групи на родители в търсене на отговори какво да правиш и как да се грижиш за малкото човече, което превзе живота ти. А раждането изстреля толкова хормони в главата ти, че сама себе си не можеш да познаеш!

Знам и че четеш хиляди противоречащи си мнения, в които размахват пръст на едни жени, че са „лоши майки“ или „вманиачени майки“, а теб те терзае вина, че колкото и да се стараеш, това или онова вече си направила грешно и последствията „може да са ужасни“!

Не иронизирам, не! Много години по-късно още ме боде чувство на вина от време на време, че не успях да кърмя близнаците си. Те са здрави и прекрасни, почти не боледуваха като малки, но попадна ли на дискусия на „кърмачките“, винаги ме жегва – а това си е нездравословна автоагресия.

Науката как да отглеждаме бебетата правилно е една от най-мощно и бързо развиващите се – защото бъдещето на планетата е най-важното нещо, разбира се, касае всички ни, а и е бизнес за трилиони.

И ако майките на днешните майки имаха само д-р Бенджамин Спок и съветите на своите майки и кварталните педиатри, днес тонове информация и дезинформация заливат всяка нова мама с плуващ в окситоцин мозък. Д-р Спок е отричан по много параграфи: „Ама как така ще му подпираш на поставка биберона с мляко само да суче – ти го травмираш за цял живот, трябва да го прегръщаш и галиш, докато се храни!“. Новите теории дори те убеждават, че „времето в утробата и раждането предопределят целия ни живот“.

В общи линии, всяка модерна майка е убедена, че създава работа на бъдещите терапевти на децата си.

За да съхрани една наскоро родила жена здравия си разум и да се отдаде на най-важното нещо в този период, който ще помни цял живот – радост и обич с бебето, е критично важно да се довери на авторитети и да избере да слуша само тях.

Именно затова съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ е безценен наръчник за всяка бременна жена и млада майка.

Инициативата, започнала на 1 юни, е посветена на грижата за най-малките през първата им година.

Поредицата включва 12 епизода. Всеки от тях разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Всеки нов епизод се публикува в портала „Ние сме семейство“ на корпоративната страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Вече са налични първите 3 епизода.

Първият месец е период на бурно развитие в живота на кърмачето. Педиатрите д-р Андрей Гончаров, д-р Мила Байчева и доц. Йорданка Узунова отговарят на въпросите, които най-често вълнуват родителите на новороденото – колко наддава; с колко се покачва ръстът му; колко дълги трябва да са периодите на сън; колко често трябва да бъде къпано бебето; колко пъти на ден трябва да се храни и как да стимулираме развитието му.

През втория месец бебетата продължават да развиват своята фина моторика, повдигат главата си повече и се приспособяват към света. Дневният режим и физиологичните процеси са сред темите на този  епизод, като лекарите наблягат на нуждата от плавното намаляване на периодите на сън и увеличаването на извеждането навън в по-големи интервали.

В този период предстоят и няколко задължителни по българския имунизационен календар ваксини, за които доц. Йорданка Узунова дава подробна информация. Имунизациите в този период на развитие са от изключителна важност за развитието на детето и могат да го предпазят от животозастрашаващи вируси.

В епизода за третия месец се включва още един от водещите специалисти по детска неврология в страната и югоизточна Европа –  проф. Иван Литвиненко.

През третия месец бебетата започват самостоятелно да вдигат главата си и правят често опити за обръщане от корем по гръб, които могат да са непълни и родителите да помагат за тях. Малките продължават да развиват своите двигателни умения, като същевременно се заглеждат много по-активно в различни предмети и умеят да си играят с играчките. Това е подходящият момент да се започне с т.нар. активна гимнастика – бебето да бъде поставено легнало по корем, срещу него да бъдат поставени различни играчки, или да бъде поставено по гръб и над него да има играчки, които то може да улавя с едната или другата ръка и да ги прехвърля.

Дневният режим и физиологичните процеси са сред основните теми, обсъждани и в този епизод. Периодите на сън и бодърстване са в почти равни интервали, като кърмачето спи около 12-13 часа и около 11-12 прекарва в будно състояние. Докато е будно, бебето трябва да бъде стимулирано по различни начини, предимно чрез игра с родителите и игра с подходящи за възрастта играчки. Проф. Иван Литвиненко съветва да се наблюдава внимателно развитието на бебето, за да се прецени дали то реагира на шумови дразнители, дали има симетрични движения и т.н.

През третия месец предстоят две ваксини – едната от задължителния имунизационен календар в България, а втората е е препоръчителна, но се заплаща от Министерството на здравеопазването, така че за пациентите е безплатна. За тях подробна информация дава доц. Йорданка Узунова.

Очаквайте четвъртия епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте през септември.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара