Ползи от куркумата – как редовната консумация на куркума с вода ще се отрази на организма ви.

Поговорката, че сутринта трябва да започва с кафе, е загубила своята актуалност. Днес заранта на човек, който се грижи за  здравето си, започва с чаша топла вода. Консумацията на топла вода на празен стомах помага за окончателното събуждане, активира работата на стомашно-чревния тракт.

А ако водата ще бъде с допълнителни ценни съставки, ползите от нея за организма могат да бъдат още по-големи. Една от ценните съставки е куркумата.

Каква е ползата от куркумата

Куркумата се използва активно не само в кулинарията, но и в медицината. Това се дължи на нейния състав: тя включва витамини от група В, аскорбинова киселина, филохинон, калций, желязо, фосфор, долин, йод, етерични масла. Една супена лъжица куркума осигурява 26% от дневната нужда от манган, 16% от дневната нужда от желязо, 5% от дневната нужда от калий и 3% от дневната нужда от витамин С.

Какво се случва, ако пиете топла вода с куркума сутрин

Куркумата е мощно противовъзпалително и антиоксидантно средство. Докато острото възпаление е нормален отговор на имунната система на заболяване, хроничното възпаление е разстройство, което провокира нарушения във функционирането на много органи и системи. Постоянното хронично възпаление може да доведе до развитие на сърдечносъдови заболявания, невродегенеративни процеси, метаболитни нарушения и дори рак. А една чаша вода с куркума сутрин може да бъде мощно средство за превенция на много опасни патологии.

Водата с куркума сутрин подобрява съдовия ендотел, повишава здравината и еластичността на кръвоносните съдове.

Куркумата намалява нивото на липопротеините с ниска плътност – така наречения „лош холестерол“, чийто излишък може да доведе до развитие на атеросклероза на кръвоносните съдове.

Съществуват изследвания, според които редовната употреба на куркума предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер. Така че, ако искате да запазите ума си бистър до дълбока старост, започнете да пиете вода с куркума всяка сутрин още днес.

Водата с куркума сутрин намалява риска от развитие на рак.
Куркумата има антидиабетно действие, като повишава усвояването на глюкозата и подобрява функцията на бета-клетките на панкреаса.

Куркумата може да възстанови оксидативния стрес и функцията на ДНК метилтрансферазата при диабетна ретинопатия.

Ако пиете куркума с вода ежедневно в продължение на 3 седмици, можете да забележите загуба на тегло и намаляване на телесния обем. Причината е, че пиенето на вода на празен стомах помага за ускоряване на метаболитните процеси, а добавянето на куркума към нея активира производството на жлъчка. На свой ред подобреният жлъчен поток оптимизира храносмилателните процеси и помага на организма да усвоява по-добре храната.

Водата с куркума сутрин има и антидепресивен ефект. Ако сте депресирани, опитайте да приемате вода с куркума всяка сутрин. Разбира се, куркумата не може да се разглежда като самостоятелно средство за борба с депресията, а само като спомагателно.

Как правилно да пиете куркума с вода сутрин

Съществуват различни начини за приготвяне на тази полезна напитка. Най-простият – добавете 0,5 чаена лъжичка куркума към чаша вода и разбъркайте добре, за да няма бучки. Можете да допълните напитката с подправки – черен пипер, канела, джинджифил, мед или лимонов сок.

Желателно е да изпивате чаша вода с куркума сутрин веднага след събуждане. Оптимална е вода със стайна температура или топла вода (до 40 °C).

Опитайте се да не закусвате в продължение на 30-60 минути след изпиването на водата.

Препоръчително е да се пие не повече от една чаша вода с куркума наведнъж.

Куркуминът има доста ниска бионаличност, за да се увеличи усвояването на куркумина, се добавя малко количество черен пипер. Пиперинът в тази подправка увеличава бионаличността на куркумина 20 пъти.

Кой не трябва да пие вода с куркума

Не е желателно или е противопоказано да се пие вода с куркума сутрин:

  • бременни и кърмещи жени,
  • с анамнеза за холелитиаза,
  • алергични хора,
  • диабетици,
  • хора с ниско кръвно налягане,
  • хора със заболявания на стомашно-чревния тракт в остър стадий.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара