Моузес Налока е отдаден на мисията да подобрява живота на хората. Като мотивационен говорител с международно признание, той е разпалил пламъка на вътрешната промяна у хиляди по цял свят, отключвайки възможността да заживеят според своя най-висш потенциал.

Той е коучинг експерт, НЛП специалист, предприемач и съосновател на Kaizen International. Моузес Налока помага на своите клиенти как да изградят ефективни и печеливши стратегии за бизнеса, да превъзмогнат своите ограничаващи убеждения и да разрешат редица сложни проблеми.

Моузес Налока е официален представител на Тони Робинс за България. Роден е в Уганда, Източна Африка, но от малък живее в Италия. Учи право, започва първия си бизнес едва на 23 години.

През последните години е част от най-близкото обкръжение на Тони Робинс, чиито почитатели са хора като Дона Карън, Андре Агаси, Хю Джакман и Опра Уинфри. В момента Моузес работи с компании като експерт, промотира и организира събития със световни експерти.

Налока работи и с деца и развива програми, специално за личностно израстване от най-ранна възраст.

Наскоро в България „Кибеа“ издаде на български книгата му „Повече – бъди повече, давай повече“.

 

Моузес, вие подготвяхте ментално Ивет Горанова за Олимпийските игри в Токио, на които тя завоюва златен медал. Как й помогнахте?

Историята на Ивет е история за това как наистина можем да постигнем грандиозни неща, дори и да сме оставили множество трудности зад гърба си. Вярвам, че чудесата се случват всеки ден. Трябва само да ги забележим и да повярваме, че имаме силата да ги сътворим. Така аз повярвах в потенциала на Ивет от самото начало. Тя имаше всички качества – беше подготвена физически, техниката ѝ беше брилянтна, имаше хъс. Нужно бе само да пренастроим нейната ментална нагласа, за да може да канализира цялата мощ, която бе скрита у нея.

С Ивет работихме над това да променим мисленето ѝ и да създадем нова идентичност, освободена от предишния неуспех. И какъв бе резултатът от това? Златен медал! Това е доказателство, че вие също можете да промените своя живот и да постигнете големи неща, стига да започнете да разказвате друга история за себе си. Такава, която ви дава сила, а не ви я отнема. Така че променете своята перспектива и повярвайте във възможностите си. Не се предавайте, когато стане трудно. Направете смело обещание към себе си, че ще се борите за своите мечти, дори когато всичко изглежда безнадеждно. Имайте вяра и проявете настойчивост, защото няма граници за това, което можете да постигнете.

Казвали сте, че като дете сте изпитвали страх от публично говорене. Как стана така, че днес сте световно признат лайф коуч и НЛП ментор, който е изнасял лекции пред многохилядни публики?

Ние, хората, често бягаме от призванието си, крием се от него. Казваме си, че не можем да постигнем нищо голямо, съмняваме се в качествата си. Точно това се случи и с мен. Но аз искам да ви призова да не се боите и да не се подценявате. Вие сте по-силни, по-умни и по-можещи, отколкото предполагате. Вие сте уникална проява на Твореца. Няма друг като вас. Никой друг не може да изиграе вашата роля в този свят. Когато започнете да правите това, за което сте дошли тук, страхът и несигурността ще изчезнат. Когато обаче се отклоните от пътя, знаете ли какво се случва? Бърнаут, панически атаки и редица подобни състояния, които ви принуждават да спрете, да се огледате къде сте и да изберете нова посока. Последвайте това, което ви носи радостно вълнение, което ви кара да се чувствате “живи”, и пътят сам ще се разкрие пред вас.

Консултирате бизнес лидери по цял свят. Случвало ли ви се е да попаднете на човек, който изглежда като ”неспасяем случай” и напълно да го промените?

Няма безнадеждни случаи! Има обаче мотивирани и немотивирани хора. Когато човек е мотивиран, той има усещане за смисъл, копнее за развитие. Колкото повече цели поставя пред себе си, толкова по-усилено ще върви напред. Но когато тази мотивация липсва, когато животът се движи на автопилот, без цел и посока, радостта и удовлетворението изчезват. За да откриете мотивация, е нужно да бъдете отворени за нови възможности и да сте готови да направите промени в себе си. Това изисква смелост и решителност, но резултатите си заслужават. Когато се стремите към постоянен растеж, животът ви се променя към по-добро.

Има ли такова нещо като “труден клиент”? И ако има, как се справяте с него?

По-скоро има клиенти, които са на различен етап на готовност да направят промяна в живота си. Едни са отворени за нещо ново, а други му се съпротивляват. Най-важното е да разберем, че всеки човек има своя собствена история и уникални нужди. Ето защо от нас се иска да създадем сигурно и подкрепящо пространство, където той да може да сподели своите предизвикателства и цели. Ако попадна на т.нар. “труден клиент”, просто проявявам търпение и разбиране. Изслушам го внимателно. Прилагам персонализиран подход, който пасва на конкретната ситуация. Подкрепям клиента в процеса, предоставям му възможности да се придвижи към желаната цел. Насърчавам го да разкрие потенциала си.

Книгата ви носи интригуващото заглавие „Повече“. Какво е тя за вас и какво „повече“ искате да кажете с нея?

Вярвам, че всеки един от нас е създаден по неповторим начин; че притежаваме величие, което чака да бъде проявено. Но животът понякога ни поставя във вакуума на обикновеността. Поставя ни в рамки, които не отразяват нашите истински ценности и призвание. Затова е нужно да потърсим себе си, да разберем кои сме в действителност. Вярвам, че смисълът на живота е в даването. А първата стъпка към това, да дадем “повече”, е да напълним собствената си чаша. Не можем да преливаме от празна чаша. Колкото повече имаме, толкова повече можем да повлияем на семейството си, на града си, на обществото. Но нека не забравяме, че на когото е дадено много, от него много ще се изисква.

Може ли да споделите няколко бързи и лесни тактики, с които да сме успешни в бизнеса и да говорим умело и без притеснения пред публика?

Менталната нагласа е по-важна от всичко.

Може да се изненадате, но начинът, по който мислите, предопределя успеха ви. Да, техническите умения са важни, но психологическите ви нагласи са ключът. Вашият бизнес е отражение на вас самите. Развивайте себе си, докато развивате бизнеса си. Вашата ангажираност към собственото ви израстване ще се отрази и на успеха на вашата дейност.

Истинските лидери се фокусират върху решаването на проблемите в света.

Голяма част от стартиращите предприемачи мечтаят само за печалби. Истинските лидери ще познаете по това, че техен приоритет е да решат проблеми, касаещи повече хора. Ако искате да започнете свой бизнес, търсете значими проблеми, които ви вълнуват дълбоко. Тези проблеми са вашата мотивация, която ще ви кара да работите неуморно, за да намерите решенията, които могат да подобрят света.

За да говорите уверено пред публика:

  • Споделяйте лични истории, свържете се с аудиторията на емоционално ниво;
  • Пренасочете вниманието си от себе си към нуждите и интересите на публиката. Направете речта значима за тях;
  • Ангажирайте аудиторията: използвайте жестове към думите, говорете динамично и създавайте акценти с гласа си, задавайте въпроси.

Как да бъдем уверени и да вярваме повече в себе си?

Думата „увереност“ идва от латинския израз „con fiducia“, което означава „с доверие“. За да бъдете уверени, трябва да имате абсолютно доверие в себе си и в още нещо – в своя бизнес, проект или друго начинание.

Стремете се да държите на думата си и да спазвате обещанията си – не само към другите, но и към себе си. Когато се отмятате от своите обещания, дори собственият ви мозък започва да не ви се доверява. Това влияе на начина, по който се възприемате и се представяте.

Инвестирайте време и усилия в себе си и в своите проекти. Колкото по-посветени сте на нещо, толкова повече увереност ще трупате. Както, когато тренирате в залата – нужни са системни повторения, за да се постигне напредък.

Внимавайте как разговаряте със себе си и се уверете, че вътрешният ви диалог е позитивен и продуктивен. Положителните и насърчителни мисли ще подсилят вашата увереност и ще ви помогнат да постигнете по-големи цели.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара