Турската Егея, наречена крайбрежието на щастието, е незаменим ваканционен рай през всички сезони с девствените си плажове и море, прекрасни острови, заливи и красива природа.

Регионът е известен с дълбокото си море и ветровития си климат, което прави дестинацията идеална за сърфиране.  Освен сърф маршрутите, в региона има много съоръжения за аматьори и професионални сърфисти, които да наемат екипировка и инструктори. Нека разгледаме най-добрите маршрути за сърфиране в Турция, които предлагат на всички сърфисти незабравими морски преживявания.

Най-добрите места за сърф в Северно Егейско море

Гьокчеада, разположен край бреговете на Чанаккале, е идеално място за пътешественици, търсещи спокойна почивка и изключително преживяване при сърфиране. От 2011г. насам, Гьокчеада е „първият и единствен остров Cittaslow (Бавен Град) в света“, той също така е домакин на хиляди сърфисти годишно. Със силните си ветрове, островът предлага дълъг сърф сезон и има перфектни условия за уиндсърф в продължение на 300 дни.

Плажът Айдънджък е най-популярното място за сърфиране на острова. Заливът Сарос е друго идеално място както за уиндсърфинг, така и за кайтсърфинг в Чанаккале. Теченията на дъното на залива, разположен в северната част на Егейско море, му позволяват да се самопочиства.

За сърфистите и кайтсърфистите в Турция  Айвалък е скрит скъпоценен камък. С кристално чисти води на Егейско море и силни ветрове, този красив район предлага изключителни изживявания за всички, които обичат да карат сърф или кайтсърф.

Алачатъ: Туптящото сърцето на сърфа

Чешме, разположен на западния бряг на полуостров Измир, е задължително място за сърфистите. Алачатъ, свързан с Чешме, е известен, като едно от „най-добрите места за сърфиране в света“. Той се превръща в световен център за уиндсърф с перфектен вятър, метеорологични условия, пясъчна почва и плитки и защитени води. Световната купа по уиндсърф на ПВА, където се състезават най-добрите сърфисти в света, напоследък често се организира в Алачатъ.

Крайбрежието там е наситено с големи уиндсърф клубове и центрове за обучение, така че сърфистите няма да имат проблеми с наемането на оборудване за сърф. Урла, друга ваканционна дестинация, е най-доброто място за кайтсърфинг. Със силните си ветрове тя отговаря на всички изисквания за изключително кайтсърф изживяване. Освен това е дом на много съоръжения за сърф обучение и частни уроци.

Плажът за кайтсърфинг се намира на около 6 километра от центъра на Гюлбахче, в обширна влажна зона с плитки води, подходящи за начинаещи. Вечер докато наблюдавате залеза, можете да се насладите на вкусната местна кухня в ресторантите и таверните на Урла.

Рай за сърф в Южно Егейско море

Друг ветровит залив за сърфистите се намира в района Датча на Муула в Южното Егейско море. В Датча се помещава съоръжение, което служи само за сърф дейности. Съоръжението посреща сърфисти по време на сърф сезона, който продължава от май до септември.

След сърфиране в Датча, сърфистите могат да се насладят на красивия залез в древния град Книдос, разположен на върха на полуострова. Даламан Саръгерме, който завладява сърцата на спортните ентусиасти, е друга важна дестинация за сърф със своите клубове за кайтборд, уиндсърф, морски каяк и центрове за обучение.

Полуостров Бодрум в Южно Егейско море е туристическа и сърфистка дестинация за четири сезона, известна със своите луксозни и бутикови хотели, богат нощен живот и тюркоазено море. Заливът Акярлар, разположен на запад от полуострова, привлича вниманието с възможностите си за уиндсърфинг. Заливът е идеален за опитни сърфисти с дълбоки води и силни ветрове. Разположен на север от Мармарис, Акяка, е една от най-добрите дестинации за кайтсърф в Турция. Със своята трикилометрова писта за сърф, пясъчни плитки води и устойчиви термални ветрове, Акяка е популярна дестинация за тези, които търсят спокойна ваканция.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара