Подраних за срещата ни с д-р Наталия Боянова и с удоволствие седнах да изчакам на дивана в светлото, модерно обзаведено в бяло и бледо лилаво фоайе на новата й клиника за дерматология и естетична медицина в „София парк“.

Д-р Боянова изпрати пациента си – мъж, а аз не успях да потисна журналистическото си любопитство и попитах господата какви естетични проблеми решават – поставят ботокс и филъри, а може би се борят с косопад?

„Не, господинът е с дерматологично заболяване, което изисква периодични прегледи и терапия. Много от пациентите ми предпочитат да идват тук“, отвърна ми д-р Боянова, която лекува деца и възрастни и във Военно-медицинска академия.

Все по-често чувам името на д-р Наталия Боянова, когато заговоря с приятелки и познати за естетични процедури. Изрично подчертано, че трябва да допускаш до лицето си само опитни дерматолози, а д-р Боянова е именно такъв.

Биографията й е впечатляваща. 13 години е била началник на отделение в Клиниката по дерматология и венерология към ВМА в София. През 2011 г. печели първо място в годишната класация на Българската асоциация за закрила на пациентите за най-предпочитан лекар във ВМА. Нейните колеги-лекари пък я посочват като един от най-добрите дерматолози в класацията Best Doctors на Дарик радио.

Всяка година участва с постери, презентации и рядко наблюдавани клинични случаи в конгресите на европейската Академия по дерматология и венерология, световните конгреси по дерматология и венерология и форумите на Българското дерматологично дружество. Посещавала е и редица международни курсове по дерматоскопия, лазертерапия, фототерапия, филъри и ботулинов токсин.

По-важно от профилната ви снимка във Фейсбук е как изглеждате в реалния живот. Кожата е най-големият човешки орган и е наивно да си мислим, че тя може да е красива, без да е здрава, само с кремове, козметични и дерматологични процедури. Затова всяка уважаваща себе си жена, както има свой личен гинеколог и стоматолог, трябва да открие и своя доверен дерматолог, който да се грижи за индивидуалните й проблеми и нужди. Лекар, който третира не само симптомите или новопоявилата се бръчка, а прилага цялостната грижа.

Най-честите дерматологични проблеми, с които се занимава д-р Боянова, са акнето при младите хора, розацеята, себорейните дерматити, дерматитите, екземите, социално значими автоимунни заболявания като псориазиса, алергиите, както и по-сериозни диагнози като меланом и другите карциноми на кожата.

„Никога не пренебрегвайте фотозащитата и правете профилактични прегледи на бенките си“, напомня дерматологът д-р Боянова.

Как да разберем какво точно ни е нужно, за да изглеждаме по-млади и по-красиви?

И защо толкова много жени, които активно се възползват от достиженията на естетичната медицина, започват да си приличат. Да, изглеждат добре, но с еднотипни лица?

Според д-р Боянова проблемът идва от прекаляването с филъри, ботокс и еднотипното скулптуриране на лицата, но „вината“ е и на дерматолозите, и на клиентките. Много жени искат още и още, а има лекари, които са склонни да отстъпят пред тези желания. И резултатът е огромни обеми в скулите, устните… Тя е отказвала да поставя още филъри, ако смята, че резултатът ще е твърде неестествен. Обикновено желаещите са млади момичета, които търсят още повече обем в устните, което минава границите на естетиката. Или пък хора, които нямат нужда от корекции. „Има мода, има и  eдин психологически момент, в който пациентът може да загуби връзка с реалността и да премине границата. Обикновено жените след 40-50-годишна възраст са по- предпазливи и умерени. Те вече знаят кои са, познават се, утвърдили са се и държат на индивидуалността си.

Световната тенденция е да изглеждаш естествено.

И затова филърите са много по-предпочитани в цял свят от пластичната хирургия, която те прави много по-неузнаваем, докато с хиалуроновата киселина и леки корекции можеш да запазиш емоцията, движенията на лицето, индивидуалността. Да изглеждаш освежен, но не променен – казва тя и добавя: – В естетиката има неща, които трябва да се надграждат, ако ходиш от клиника на клиника и поставяш каквото ти хрумне в момента или търсиш промоции, резултатът може би няма да е добър. Много е важно да изберете добър специалист, който знае какво е най- добро за пациента.“

А има ли някакъв предел, брой пъти, в които можеш да слагаш филър в дадена зона на лицето? Възможно ли е 15 пъти например да се инжектира хиалуронов филър на едно и също място, ще го понесат ли кожата, лицето и тялото?

„Може, стига да се прави на достатъчно дълъг интервал между отделните филъри, след като организмът вече го е  резорбирал. Хиалуроновата киселина се резорбира от тялото, разгражда се от един ензим след 6, 8, 10 или 12 месеца, в зависимост от вида и плътността й. След като се разгради, е подходящо отново да се постави филър, но не бива да се наслагва прекалено много обем“, обяснява д-р Наталия Боянова.

А от колко време се прилагат хиалуроновите филъри и има ли клинични проучвания, които доказват тяхната безопасност?

„Филърите се прилагат вече 20-ина години и има клинични проучвания, които показват, че нямат някакви странични ефекти, организмът ги възприема като собствени, не натоварват имунната система. Тук има нещо важно обаче – колкото по-качествени са хиалуроновите филъри, толкова по-малко са остатъчните частички при разграждането. При качествените филъри остават наистина миниатюрни частици, които организмът не разпознава като чужди. Частиците от по-некачествените биха могли да натоварят имунната система, организмът иска да ги изолира като чуждо тяло и клетките на имунната система започват да създават преграда около тях. Образуват се грануломи, автоимунни реакции с подуване и зачервяване“, обяснява специалистът. И добавя, че

към момента няма никакви данни за канцерогенност на хиалуроновите филъри.

Доказано качествени филъри са тези, които са сертифицирани от Изпълнителната агенция по лекарства у нас или сродните органи на Европейския съюз. На тези продукти можем да се доверим спокойно. Искайте сертификатът на филъра от дерматолога си, който трябва да го залепи в специален паспорт.

Какви са най-новите неща в дерматологията и естетиката?

„Една от тенденциите е сериозните медицински достижения да намират приложение в естетиката. Наскоро, на 27-мия европейски конгрес по дерматология и венероголия в Париж, се представи методът Platelet rich plasma – богатата на тромбоцити плазма, която е обещаваща алтернатива на хирургията поради факта, че благоприятства протичането на безопасен и естествен оздравителен процес. В медицината тя се използва например за възстановяване на ставен хрущял, в имплантологията в стоматологията за възстановяване на кости за поставяне на импланти. В дерматологията навлиза много широко при косопадите, независимо от какво са предизвикани. В естетиката това е т.нар. „вампирски лифтинг“. От кръвта на пациента се извличат клетки и растежни фактори, които се прилагат в различни области на медицината. Плазмата от собствената кръв има свойството да стимулира регенеративните процеси в тялото. В процеса на стареене лицето губи част от своя обем. Посредством инжектиране на PRP в определени зони се стимулира организмът сам да възстанови този загубен обем, кожата сама да произвежда колаген и еластин“, разказва д-р Боянова. Тя практикува този метод.

Освен филъри, ботокс и мезотерапии за лице, коса и тяло, сред стандартните естетически процедури, които д-р Боянова предлага в новата си клиника, са и различни видове химични пилинги и микронидлинг за третиране на всякакви белези, пигментации и възрастови изменения.

Д-р Наталия Боянова във Фейсбук.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара