Продукти:

20 г жива мая или 7 г суха мая; 200 мл прясно мляко; 1 с.л. сол; 2 с.л. захар; 1 с.л. оцет; 1 с.л. олио; 800 г брашно; 3 яйца; 2 белтъка; 100 г масло; 100 г мас; 2 с.л. галета; пудра захар за поръсване.

Приготвяне:

В затопленото прясно мляко се прибавя маята, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбърква се. Оставя се да шупне.

Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се слага шупналата мая, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, оцета, олиото, яйцата.

Замесва се меко тесто.  Тестото се оставя да втаса.

Взема се от тестото и се правят топчета колкото орех. В намаслена тавичка се редят на разстояние топчетата –  разстоянието ще бъде запълнено когато тестото шупне отново. Отгоре се поръсват с галета.

Милинките се оставят на топло да престоят 1 час. Тавичката се покрива с кърпа. След като удвоят обема си, се поливат с разбитите белтъци.

В касерола се слагат маслото и маста, за да се разтопят. С тази маслена смес се поливат милинките.

Слагат се да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор, до покафеняване. След като изстинат се поръсват с пудра захар.

Рецептата на Росинка Петрова е една от 12-те финалисти в националната кампания „Кулинарното наследство на България“ на МЕТРО. Победителите готвиха заедно с шеф Андре Токев във финала на конкурса в кулинарната МЕТРО Академия. Кампанията е част от националния календар „2018 г. – Европейска година на културното наследство“.

Ямбол и до днес е известен с милинките

„Ямболският регион се намира на голям кръстопът. Оттук са минавали много племена и народи – прототраки, траки, гърци, перси, келти, македонци, римляни, славяни, българи, хуни, готи, авари, ромеи, маджари, руси, викинги, печенеги, кумани, нормани, западни кръстоносци, татари, турци и т.н. Всички те са оставили свой отпечатък.

Кулинарните традиции се оказват доста упорити, много ястия са достигнали до нас от древността. Тестените храни са много важни за българина. Известен е фактът, че Ямбол е бил един от продоволствените пунктове на Османската империя – в житницата на Тракия събирали жито и месо за жителите на османската столица Истанбул. Тук от векове са на почит милинките. Милинките прославят Ямбол. Вкусни, пресни, ароматни, поръсени с пудра захар! Навремето са ги продавали в големи тави, разнасяни от милинкаджии, които шумно хвалели стоката си. Тогава се родила и поговорката: „Излагаш се като ямболски милинкаджия““, представя рецептата си Росинка Петрова.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара