Д-р Наталия Боянова е дерматолог, специалист по кожни и венерически заболявания.  От 2002 до 2015 г. е началник-отделение в Клиниката по дерматология и венерология към ВМА – София, а от две години има собствена дерматологична практика.

Д-р Боянова участва ежегодно с постери, презентации и рядко наблюдавани клинични случаи в конгресите на Европейската академия по дерматология и венерология  (EADV), Световните конгреси по дерматология и венерология (WCD) и форумите на Българското дерматологично дружество, международни курсове по дерматоскопия, лазертерапия, фототерапия, филъри и ботулинов токсин към EADV и WCD.

Печели първо място в годишната класация на Българската асоциация за закрила на пациентите за най-предпочитан лекар във ВМА за 2011 г.  Д-р Боянова е посочена от своите колеги за един от най­добрите дерматолози в класацията Best Doctors на Дарик радио.

 Д-р Боянова извършва  консултации  в областта на общата  и детската дерматология,  алергодерматология, микология, съдови дерматози, онкодерматология,  премахване на малки доброкачествени образувания, естетични корекции с филъри и ботокс, химически пилинги, мезотерапия.

Здравата, блестяща и обемна коса е символ на красота и здраве. Смяната на сезоните, хормоналните изменения, раждането, физическият или психологически стрес, строгите диети и други фактори могат да провокират т. нар. „реактивен косопад”. Изтощената коса  и косопадът могат да се случат при всеки човек, проблемът е общ и за мъжете, и за жените.

Растежът и обновяването на косата се определят от активността на космените фоликули. При хроничния косопад всеки космен цикъл е по-къс от предходния. Някои болести на скалпа или системни заболявания като анемия, дисфункция на щитовидна жлеза, както и приема на някои медикаменти могат да доведат до хроничен косопад. Медицинският термин за опадане на косата е алопеция – пълна липса на косми в даден участък, а разреждането на косата се нарича ефлувиум.

Ежедневно губим средно между 100 и 150 косъма. Всеки от тях се ражда в космен фоликул, разположен в дермата. Косменият цикъл протича в три фази:

 • Фаза на активен растеж, която продължава от три до пет години. От нейната продължителност се определя дължината на косата.
 • Фаза на покой – три седмици, през които косата не расте повече.
 • Фаза на отпадане – продължава три месеца, когато косъмът се отделя от скалпа и пада.

Всеки косъм се състои от три слоя.

 • Медула – най-вътрешният слой на косъма, който се състои от кератин.
 • Кортекс – най-дебелият слой на косата, изграден от кератинови фибри. Той определя структурата, цвета и дебелината на косата.
 • Кутикула – тя защитава косъма от вредните външни влияния.

Факторите, които са отговорни за растежа на косата, са генетични, хормонални и фактори от външната среда. Към факторите от външната среда спада приемът на медикаменти като антидепресанти, хормонални препарати, цитостатици и други, които водят до засилен косопад. Небалансираното хранене, изтощителните диети, липсата на витамини и протеини в храната също оказват неблагоприятно влияние върху растежа на косата.

Тежки продължителни инфекции, анемии, автоимунни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, интоксикации с тежки метали също могат да бъдат причина за косопад. Друг фактор от външната среда са прекалено агресивните манипулации върху косата като термични процедури, третиране с химични агенти, неподходяща козметика. И при двата пола се среща т. нар. „хормонален косопад”.

При мъжете се наблюдава андрогенен тип косопад – челото, темето и слепоочията се оголват. Това се дължи на по-високите нива на свободен тестостерон, като неговият активен метаболит – дехидротестостерон, се натрупва в специални рецептори, където предизвиква втвърдяване на космения фоликул. В резултат настъпва разстройство в космения цикъл и недостиг на хранителни вещества. Този тип разреждане на косата при андрогенната алопеция (косопад) е често с наследствен характер, като може да засегне и жените.

При жените се наблюдава хормонален косопад след раждане и по време на менопауза. Обикновено три месеца след раждане настъпва дифузно опадване на косата, което след това се възстановява дори и без лечение. В периода на  менопаузата, поради спадането на естрогените и относително покачване на мъжките хормони, косата става тънка, чуплива и постепенно се разрежда. Тези хормонални промени може да доведат до растеж на косми в  областа на брадата, мустаци и други области, характерни за мъжкото окосмяване.

Кръговото опадане на косата (алопеция ареата) е често заболяване, като боледуват предимно деца, както и по-млади хора до 40 години. Сред многото фактори особено значение се отдава на генетичното предразположение, автоимунна реакция, психо емоционален стрес,  хормонални влияния и др. В по-голямата част от случаите окосмяването на плаките настъпва в срок до  5 години.

Честото третиране на косата – къдрене, боядисване, изсушаване със сешоар, използване на преси, както и интензивното излагане на слънце и солена вода водят до изтъняване и изтощаване на косата. Структурата на косъма се уврежда.

Как да поддържаме косата си здрава:

 • Използвайте деликатен шампоан и изплаквайте добре косата.
 • Оставете косата да изсъхне естествено, без сешоар.
 • Опъването на косата от ластици, употребата на електрическа преса, води до увреждането й.
 • Избягвайте боядисване и къдрене на косата.
 • Използвайте четки и гребени със заоблени краища.
 • Балансираната диета и приемът на витамини помагат да се поддържа косата здрава.

За да бъде успешно лечението на косопада, е необходимо да се определят и изяснят причините за него. Един от новите и съвременни методи за лечение на косопада е мезотерапията за коса с хиалуронова киселина, комбинирана с растежни фактори, аминокиселини, микроелементи, витамини, антиоксиданти. Това е метод, при който се инжектира в основата на космения фоликул този коктейл, чрез което се повишава кръвоснабдяването и клетъчната пролиферация.

Вече е разработен и филър за коса чрез иновативен пептиден комплекс за възстановяване растежа на косата и реконструкция на скалпа. Подпомага циркулацията на кръв в скалпа и ревитализира космения фоликул. Индуцира растежа на коса чрез увеличаване размера на космения фоликул и стопиране загубата на коса. Съдържа омрежена хиалуронова киселина, която притежава овлажняващо и реструктуриращо действие, осигурявайки необходимата хидратация на кожата на скалпа. Реконструира интрацелуларния матрикс, позволявайки по-ефективен обмен между клетките (в това число и в клетките на космения фоликул). Голямо предимство на Hair Filler  е, че е подходящ за мъже и жени с алопеция с различен генезис, независимо от тяхната възраст. Биомиметичните технологии дадоха огромни възможности на дерматолозите  при лечението на косопад с клинично изпитан безопасен и ефективен продукт.

Hair Filler  e една нова алтернатива за въстановяване и стимулиране растежа на косата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара