Кожата ни представлява не само важна част от външния вид, но и първа линия на защита срещу патогени и увреждания. Околната среда силно влияе и на защитните ѝ свойства, и на красотата ѝ. Сухата кожа се среща често. В голям брой от случаите сухотата е съпроводена от сърбеж и лющене. Понякога може дори да се стигне до разранявания. Ако сте със суха кожа, то вероятно изпитвате дискомфорт, усещане за опъване и чувствителност. Този проблем може да бъде преборен – често с кремове за кожа. 

Но нека първо видим какво причинява чувствителна кожа и сухота.

Това може да е предизвикано от климатичните въздействия и от УВ лъчите. Освен това при недостатъчно приемане на вода и при неправилно хранене може да се стигне до суха кожа. Други фактори са използване на различни медикаменти, хормонален дисбаланс и неправилна грижа за кожата.

Сухата кожа обикновено е силно чувствителна. Това лесно може да предизвика различни раздразнения и възпаления, ако използвате детергенти, агресивни сапуни или неправилни кремове за кожа. При това състояние е възможно да се наруши бариерната функция на кожата и това да доведе до здравословни проблеми. Когато използвате кремове за кожа, които се борят със сухотата, избягвайте дразнещи вещества. Така предотвратявате допълнително раздразнение.

Ако сте опитвали да се преборите със сухотата чрез кремове за лице, със сигурност знаете, че те помагат в голяма степен. Качественият крем за лице може да се пребори със сухотата и да върне красивия вид на кожата ви. Множество продукти съдържат витамини за още по-добър ефект. Кремовете могат и да са от чисто натурални съставки за овлажняване и защита.

При справянето със суха кожа почистването играе важна роля. Продуктът трябва да е ефективен, да, но също и нежен, за да не изсуши кожата допълнително. Добре е да съдържа естествени хидратиращи фактори. Ако е твърде агресивен или е предназначен за различен вид проблем – например, мазна кожа – то може да ви създаде нови проблеми.

Когато се борите със суха кожа на лицето, то почистването отново излиза на преден план. Но тук има допълнителен аспект – ако използвате неправилни кремове за лице, може да се образуват бръчки. Затова търсете нежен продукт, който предпазва кожата от изсушаване, премахва замърсяванията и може да се използва за почистване преди нанасяне на допълнителен крем.

Хидратиращите продукти, от друга страна, трябва да се изберат така, че да осигурят възможно най-добро овлажняване. Трябва да съдържат естествени съставки, като урея или лактат, тъй като те не са токсични, не предизвикват алергии и се толерират добре от хората със суха кожа, дори при екстремна чувствителност.

Освен кремове за лице обаче можете да следвате и няколко други стъпки, които предотвратяват по-нататъшни увреждания. 

Това са:

  • Избягване на сухия въздух
  • Избягване на гореща вода
  • Използване на ръкавици при миене на съдове
  • Използване на дрехи от естествени материи –без вълна№
  • Използване на перилен препарат, който не съдържа парфюми или оцветители
  • Използване на продукти за грижа за кожата, които не съдържат алкохол, парфюми или оцветители
  • Приемане на достатъчно течности

С всички тези методи можете да си осигурите справяне с проблема със сухата кожа. Разбира се, в някои ситуации е препоръчителна консултацията с дерматолог. Грижата за кожата обаче така или иначе трябва да е на преден план, без значение дали ще опитате да се справите сами, или ще потърсите специалист. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара