След дълги месеци на пандемично стоене вкъщи в опасна близост до хладилника, последно време нашумяха всякакви “чудодейни” диети, които уж биха могли да ни помогнат да се отървем от излишните килограми бързо, лесно и най-вече – завинаги. Дали обаче може да разберам как да отслабнем трайно?

На всички ни е ясно, че за да отслабнем, трябва да топим мазнини, а за целта трябва да предизвикаме организма си да гори калории. За да бъде обаче даден хранителен режим ефективен, той трябва да е също така балансиран и най-вече да отговаря на биологичните ни нужди като човешки същества.

Калорийният дефицит е добра идея, но е и опасна игра, защото не всеки от нас има волята да се подложи на подобна програма. За някои това може да се окаже вредно. А в останалата част от случаите, дори и да не застрашава здравето, със сигурност пречи да постигнем дълготраен ефект. Затова е крайно важно да прецените добре какви са резултатите, които искате да постигнете – внимавайте и в никакъв случай не си поставяйте прекалено амбициозни цели.

Така нареченият ефект на йо-йо е явление, което настъпва точно като следствие на лошо калибрирани и най-често твърде строги диети. Много често йо-йо ефектът възниква и като резултат от усилия да отслабнем, концентрирани единствено върху ограничаването на количеството приемана храна. Оптимално, една ефективна диета следва да бъде придружена от достатъчно движение всеки ден.

Знаете ли, че центърът в нашия мозък, който отговаря за чувството на глад, се нарича хипоталамус? Същата зона отговаря за жаждата и други първични пориви.

Предлагаме ви нашата идея за балансирана диета, която дава бързи резултати. Опитайте и ще забравите завинаги за досадния йо-йо ефект.

Една чудесна новина относно хранителния режим, който ще ви предложим, е, че в него се залага на честото хранене и със сигурност няма да се мъчите от глад, докато отслабвате. За закуска си пригответе около 100 г варена тиква без добавена захар (можете да си капнете отгоре мед). Ако не обичате тиква, можете да хапнете два моркова (сварени).

Ефективен трик срещу преяждането е да си осигурим достатъчен брой хранения на ден. За да не прекаляваме с храненето, е добре да се храним често, особено през първата половина на деня. Затова сме предвидили втора закуска.

Имайте предвид, че нивата на кортизола до голяма степен зависят от часа, в който се будим. Прието е при желание за загуба на тегло да се става и закусва доста рано. Това означава, че около 11 сутринта вече ще е минало достатъчно време от първото хранене за деня. Време е отново да се подкрепим.

Спортуващите могат да си хапнат филийка хляб и две варени яйца. Ако искате още малко да си похапнете, отделете си и жълтъка от трето яйце или пък едно авокадо. Ако пък ви предстои ден без излизане и в работа на компютъра, подгответе си малко сурово кашу (безсолно), чаша обезмаслено мляко, един или два банана, 50 г овесени ядки.

Старите хора казват, че най-важното ядене за деня е обядът. Дори и да работите, не го пропускайте. Можете да си направите мини сандвичи от пълнозърнест хляб и пилешко месо. Добавете зеленчуци по избор и няколко капки зехтин. Ако искате да замените хляба, изяжте купичка кафяв ориз с много малко сол.

За вечеря избягвайте високовъглехидратните храни. Можете да си хапнете 100 – 130 г месо. Много е важно да пропуснете соса обаче. Хапнете и малко салатка.

Както казахме, двигателната програма е от изключителна важност, за да се преборим с йо-йо ефекта. Можете да изберете спорт и график спрямо възможностите и желанията си, но препоръчително е да спортувате поне веднъж или два пъти седмично.

На LuckyFit.bg можете да намерите програми за отслабване за уикенд или цяла седмица, таргетирани специално към индивидуалните нужди на всеки пациент.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара