Д-р Стиляна Трендафилова и д-р Мария Хаджийска са красиви и много талантливи дерматоложки. Ежедневно десетки жени им се доверяват, за да запазят свежия си и младежки вид и да отложат белезите на остаряването. Двете лекарки са част от звездния екип на клиника Derma-Act – адресът на красотата в София.

Д-р Стиляна Трендафилова е завършила медицина във Варна през 2011 г. От 2012 г. до 2016 г. специализира в Клиника по дерматология, венерология и алергология във ВМА, София. Работи в сферата на клиничната и естетична дерматология, като посещава всички ежегодни европейски конференции в областта. Има сертификати за практическо обучение за работа с лазери, поставяне на филъри и ботулинов токсин, и за извършване на различни естетични манипулации.

Д-р Мария Хаджийска завършва медицина през 2016 г. с грамота за отличен успех и постижения в медицинската наука. До 2021 г. специализира дерматология и венерология в УМБАЛ “Александровска”. Има две дипломи по дерматоскопия на кожни образувания. Притежава диплома за инжектиране на филъри от RA академия във Великобритания. Член е на европейската академия по дерматология и венерология, международното дружество по дерматоскопия и хистопатология.

С двете дерматоложки разговаряме за „тайната формула“ на красотата и днешните й измерения. За правилната грижа в правилния момент. Как по-дълго да изглеждаме свежи, млади и здрави и с какво съвременната естетична медицина може да ни помогне за това. Кои са звездните терапии с най-добър ефект?

Снимки Костадин Кръстев Коко, стил Добромир Киряков, коса Стоян Кунев, грим Елиза Попова

Всеки ден се грижите за красотата на жените. Има ли „тайна формула“ красотата? Как можем да помогнем на това, което ни е дал Създателя, на гените от предците ни?

Д-р Стиляна Трендафилова: Факт е, че гените определят начина, по който изглеждаме и колко дълго време ще се задържи младежкият и свеж вид на лицето и тялото. Но и за никого не е тайна вече, че не можем да разчитаме само на това. И най-добрите гени не биха могли да ни съхранят, ако не се грижим за тях. Те са една добра основа, останалото зависи от нас. От най-съществено значение е начинът ни на живот – количеството сън, храненето, движението и спортът, тренирането на умствените способности, наличието на твърде много стрес и т.н. Като дерматолози ние успяваме да допринесем съществено за забавянето на процесите на стареене. Аз твърдо вярвам, тъй като го виждам и по себе си, че навременната грижа и стартиране на процедури за подмладяване и най-вече превенция, преди да е станало твърде късно, отлагат остаряването с около 5-10 години. А това никак не е малко. С помощта на апаратите за регенериране на кожата, ботулиновия токсин, прилагането на дермални филъри, успяваме да забавим процесите по отпускане на кожата, загубата на мастните депа, колагена, задълбочаването на бръчките. Така че, ако говорим за тайна, това е тя – грижата за нас самите в правилния момент.

Майките ни са ни учили, че всяка жена трябва да има личен гинеколог и личен стоматолог. В последните години към този екип от специалисти се присъедини и личният дерматолог. Защо е важен дерматологът не само за красотата, но и за здравето ни?

Д-р Мария Хаджийска: Дерматологията е единствената медицинска специалност, при която симптомите на заболяването са видими освен за пациента в огледалото, така и за всички обкръжаващи го хора. Поради тази причина за почти всички дерматологични заболявания се измерва показателят DLQI (dermatology life quality index) или иначе казано – индекс за качеството на живот при пациенти с кожни проблеми. Той показва, че дерматологичните заболявания изключително намаляват качеството на живот на пациентите (особено при млади хора) по отношение на самочувствие, увереност, депресивност и т.н. Но още по-важен е, защото се вижда как индексът драстично се подобрява при излекуване. Случвало се е пациенти да плачат от щастие в кабинетите ни, особено като им показваме стари снимки от преди  началото на терапията. Чувството е неописуемо и вълнуващо!  Всеки лекар е щастлив, когато е излекувал своя пациент, но при нас, дерматолозите, тази промяна я виждат и близките, и приятелите, и колегите, а няма нищо по-хубаво от това да чуеш: „Кожата ти сияе, изглеждаш страхотно“. Всеки би искал да го чуе, не мислите ли?

Естетичната медицина в последните десетилетия се развива изключително бързо и за да сте в крак с новостите, предполагам, се налага да учите непрекъснато. Кои са най-важните нови тенденции в нея?

Д-р Стиляна Трендафилова: Това е абсолютно вярно. Още в университета преподавателите ни повтаряха многократно, че ученето не свършва със завършването. В лекарската професия, както и във всяка друга, ако искаш да успееш, ако искаш да се движиш, а не да тъпчеш на едно място, се изисква непрекъснато усъвършенстване и натрупване на нови знания. Естетичната дерматология е едно необятно и все още неразработено поле като дял от медицината. Съществуват неограничени възможности за развитие както на апаратните, така и на инжекционните процедури. Мисля, че с развитието на технологиите в световен мащаб и нашата специалност бележи сериозен напредък в последните години. Например лазерните технологии. Ежегодно се създават нови апарати с всевъзможни индикации – лечение на белези, свиване на пори, премахване на пигментации и съдове, стягане и лифтиране на тъканите на лицето и тялото, лечение на различни хронични състояния като акне, розацея, себореен дерматит и др. И всеки нов е по-добър. Непрекъснато се усъвършенстват протоколите за работа при конкретните процедури и все повече се набляга на комбинираните лечения.

Какво е значението на естетичната дерматология в съвременната красота?

Д-р Мария Хаджийска: Естетичната дерматология превърна стремежа към красота в истинска наука. Безкрайно съм частлива, че допринасям за развитието на тази наука в България и се старая да бъда максимално информирана за новостите по света. Истината за съвременната красота е, че тя до голяма степен се ръководи от масовите трендове в социалните медии, известните личности и… „любимото ми“ – филтрите. Ролята на дерматолозите е като на арбитраж. Обичам да казвам, че красотата е в очите създателя ѝ. Нашата роля не е никак лека, ние хем трябва да се харесваме на хората и да бъдем модерни, хем трябва категорично да отсичаме, че „няма как да изглеждате като през филтър, та това е пикселизиран образ на вас, вие от пиксели ли сте съставени или от живи клетки, кожа и организъм?“

В момента дерматолозите говорят много за „холистична грижа за лицето“. Какво се крие зад това?

Д-р Стиляна Трендафилова: Холистичен означава “цялостен, цял”. Под холистична грижа за кожата имаме предвид цялостна, комбинирана грижа, която се основава не само на базата на процедури за подмладяване или третиране на някакъв конкретен проблем или заболяване. Още в древността е била известна връзката между състоянието на кожата и вътрешните страдания на организма. Кожата може да се разглежда като отпечатък на цялостното здравословно състояние. Вече е известно, че при много кожни заболявания и състояния от типа на акне, розацея, псориазис и т.н. от съществено значение за техния контрол и добра поддръжка са начинът на хранене, спортът, приемът на качествена вода и т.н. Същото важи и за кожи, за които казваме че изглеждат повяхнали, дехидратирани, състарени или със сивкав тен. Винаги обясняваме на пациентите, че трябва да положат усилие и че е важен  комбинираният подход от правилен и здравословен начин на живот с подходящите за съответното състояние процедури. Тогава резултатите са повече от просто добри или задоволителни, а и издържат във времето.

Доведе ли до нови тенденции в грижата за красотата ZOOM ефектът от живота пред екраните по време на локдауните заради пандемията от коронавирус?

Д-р Мария Хаджийска: Категорично това беше повратна точка в естетиката. С това се обяснява и бумът на естетични процедури в пост-Ковид ерата. Виждайки се на екран в ZOOM срещи, хората много повече се вглеждаха детайлно в своите несъвършенства, искаха да бъдат най-добрата версия на себе си. Мисля, че това е един от плюсовете, които локдаунът ни даде. Спомням си колко много хора тренираха лайв, стремяха се да поддържат телата си в добра форма. Някак си осъзнахме, че здравето е най-ценното нещо, което притежаваме, а често го оценяваме едва, когато го загубим. Мисля, че пандемията ни научи да ценим здравето си повече от всичко останало и да инвестираме в него. Един добър урок за човечеството, имахме нужда да го получим, за съжаление по трудния начин.

По други географски ширини жените се опитват да изглеждат свежи и красиви, без да си личи какво е правено върху лицата им, да приличат на себе си. У нас, а и в Русия, сякаш е модерно устните да са очевидно пълнени, големите обеми на лицата, променените черти по „калъп“. Какво мислите за тази мода?

Д-р Стиляна Трендафилова: Мисля, че е просто мода. Като всяка тенденция, и тя отминава постепенно във времето. Все повече пациенти търсят естествените резултати, натуралния вид на лицето и мимиката. Като цяло, мнозинството от тях се ориентират към промени, които придават свежест, младост, подобряване на чертите на лицето. В Derma-Act винаги сме се стремяли да запазим индивидуалността на чертите, защото вярваме, че именно в това е красотата – че сме различни и характерни сами по себе си.

Кои са любимите ви терапии от предлаганите в клиниката DermaAct, чийто ефект виждате върху лицата на своите пациенти?

Д-р Мария Хаджийска: В нашата клиника наистина пациентите получават най-цялостната грижа за своята кожа. Сега ще ви издам и тайната: имаме най-голямото портфолио от апаратура, лазери с всяка една честота на вълната, която е приложима в дерматологията. Ключът към крайния ефект, който виждат пациентите и му се радват в огледалото, е комбинацията от процедури, която не съществува никъде другаде. Интересно е, че сме търсили клиники със сходни машини като нашите и наистина само в САЩ сме открили такива. Привилегия e да може да направиш лазерно подмладяване на околоочния контур с PicoSure; цялостно стягане на контура с Morpheus8, HiFu или Maximus; намаляване размера на порите с Palomar Icon; премахване на дисхромии и телеангиектазии с Genesis и накрая да завършиш със структурирана програма за инжекционни процедури, изготвена спрямо конкретното лице… А за оформяне на тяло, след новото ни попълнение TruSculp Flex, наистина няма технология, която да не притежаваме. Истината е, че всичко това се движи от стремежа ни да угодим максимално на нашите пациенти и наистина да им предложим реални и доказани терапии.

Каква е ролята на апаратните процедури при поддържането на младостта и красотата на лицето? Кои от тях бихте препоръчали?

Д-р Стиляна Трендафилова: Тяхната роля е незаменима. Винаги обясняваме на нашите пациенти, че резултатите, които бихме постигнали ще са много по-добри и дълготрайни, ако процедурите се комбинират. Не може да запълваме отделни бръчки по лицето, без да се грижим за качеството на кожата като цяло. Или да създадем един нежен и красив овал, с подчертани контури, а в същото време да не се погрижим за несъвършенствата по кожата като пъпчици, разширени съдове или пори например. Апаратните процедури могат да разкрият блясъка на кожата – добър тен и текстура, стегнати пори. За по-младите лица препоръчваме процедури като лазер Genesis, който свива порите и съдовете, подобрява еластичността на кожата, премахва петънцата от пъпки и освежава тена. Друга много предпочитана процедура е лазерът Picosure, който премахва нежелани пигментаци и подмладява лицето и го прави по-сияйно. През зимата наблягаме на процедури като Palomar, с помощта на които премахваме белези, подобряваме текстурата на кожата, свиваме по-трайно порите. Освен това клиниката разполага с апарати като Maximus и Tempsure, които на базата на радиочестотно въздействие, заглаждат фините бръчици и стягат кожата.

И двете сте млади и красиви жени. Каква е личната ви грижа за красотата?

Д-р Стиляна Трендафилова: Моята лична грижа включва стандартните домашни процедури по измиване и редовно ексфолиране на лицето и хидратация с подходящи за моята кожа козметични средства. По отношение на процедурите, обичам да си правя почистване на лицето, химични пилинги или микродермабразио, Pico лазер, редовно си поставям дермални филъри и от време на време на ботулинов токсин. Разбира се, едновременно с това се старая да се храня здравословно и да спортувам поне 4-5 пъти седмично.

Д-р Мария Хаджийска: През двайсетте определено имаше и дни, в които приемах кожата си за даденост, просто знаех, че ще се събудя и ще изглежда добре – база за грим, лек BB крем и животът е прекрасен. Кризата след 30-ия ми рожден ден удари с върховна сила. Сега в хладилника имам гуа ша ролер, маска – една във фризера, друга в шкафа в банята, SOS лепенки за пъпки, 2 стъпки за почистване на лице – мицеларна вода и пяна, крем за околоочен контур, пачове за околоочен контур, хидратиращи серуми, ретинолов крем, ампули с витамин С… Излиза се навън само с фактор 50+ на лицето, шията, балсам за устни с фактор и слънчеви очила с големи, черни стъкла. През деня – спрей с фактор, ако съм по-дълго време на открито. Обичам да си правя процедури в Дерма-акт, ходя и в двете клиники на апаратни процедури, харесва ми да пробвам нови машини и да си измислям протоколи, които биха били от полза за постигане на конкретен резултат при моите пациенти. От време на време се появявам намазана с упойка в кабинета на Стиляна измежду пациентите и лягам на кушетката J. Не тръгвам лесно от там.

Цялото интервю четете в новия брой на „Жената днес“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара