Колкото и шокиращо да звучи за някои, истината е, че остаряването започва на 25. По-точно това е времето, в което клетките започват да губят хидратацията си, намалява количеството вода около клетките, хиалуроновата киселина, която поддържа еластичността и тургура на кожата. В следствие на тези няколко фактора, към които трябва да прибавим и ултравиолетовата светлина и свободните радикали, 25-годишната възраст се оказва начало на стареенето на кожата, разкри дерматологът д-р Ана Пейкова.

13557693_10208140338659084_990890006707510837_n

Става задължително да се предпазваме от ултравиолетовите лъчи. Слънцезащитните кремове са необходими не само през лятото, а и през ранната пролет. Те бранят кожата от свободните радикали, които се образуват вследствие на ултравиолетовите лъчи. Това са едни агресивни частици, които атакуват кислорода в кожата и тя изглежда уморена и състарена.

Почистващият продукт също е задължителен

сутрин и вечер. Той премахва алергени, вируси, бактерии…всякакъв вид отпадъци, които се налепват по кожата, особено вечерно време и й пречат да усвоява нощния крем.

За младото лице най-важен е хидратиращият крем. Не деля козметиката на скъпа и евтина, а в зависимост от активните съставки. Добра за младата кожа е тази, в която има колаген, фрагментирана или чиста хиалуронова киселина, витамин С (който е нй-мощният антиоксидант) и хидратиращи съставки. Такива продукти се срещат и в по-евтини, и в по-скъпи кремове. Препоръчвам да се използва медицинска и професионална козметика, защото там можем да бъдем сигурни в съставките, написани на опаковката.

По отношение на процедурите,

всичко зависи от типа кожа.

Ако тя е нормална до смесена, необходимо е козметично почистване – механично и с ултразвук.  В случай, че кожата е прекалено мазна и има проблем, тогава се изискват по-специфични процедури. 13567072_10208140341459154_7250198477311564388_nЛечението на акне, например, първоначално е с медикаменти, след което се включва комбинация от IPL със синя светлина за противовъзпалително действие и химични пилинги за дълбоките белези.

Апаратът IPL е популярен като добро средство за обезкосмяване, но когато се използва друг филтър, се превръща в отлична помощ против акне. Идеята е, че източникът произвежда синя светлина, а тя има мощно противовъзпалително действие и влияе добре върху раздразнени гнойни пъпки и дълбоки кисти.

Тази терапия не помага при мазна кожа, разширени пори и черни точки, а конкретно атакува възпаленото акне и още след първата процедура дава видим резултат, наблюдава се засушаване на пъпките.

По принцип, е добре фототерапевтичния уред IPL да се прилага самостоятелно след терапия с антибиотик. Разбира се, външно може да се ползва медицинска козметика, насочена към лечение на акнето, но е добре за възпалителните лезии вместо антибиотик да се използва синя светлина.

Най-сериозни грижи след 25 години

трябва да се полагат при сухата и чувствителна кожа. При нея  нацепването и образуването на фини бръчки започва много по-рано. За да се спре процесът е необходимо, дори и на тази възраст, да се правят козметични процедури с повече колаген, или с витамин С, професионални лифтиращи терапии, леки химични пилинги, които да хидратират кожата.  Не се препоръчва микродермоабразио, за да не се уврежда кожния слой.

30-те години при жената са много интересна възраст. Тогава дамите (поне българките) започват да слагат прекалено много грим, живеят по-активно, задълбочават вредните навици като алкохол и тютюнопушене.

13528689_10208140344219223_3844777386417907152_n

Тук вече трябва да се наблегне на грижата за кожата. Първо почистването е абсолютно задължително, особено вечер – за разгримиране и  премахване на фондьотена. Освен измивният продукт може да се използва и мицеларен разтвор или тоник, който допълнително да тонизира кожата.

След 30-годишна възраст

можем да  започнем употреба на кремове, които съдържат пептиди, по-висок  процент хиалуронова киселина, витамин С и активни съставки, които да подтикват кожата да произвежда колаген. След 30 слънцезащитата е абсолютно необходима.

Тук освен козметичните, могат да се включват и естетични процедури със същата цел – да се накара кожата да произвежда собствен колаген.

13568878_10208140346939291_1507901505824448295_o

Една от тях е радиочестотният лифтинг. Той е абсолютно безвреден и може да се прави целогодишно. При  млада кожа има много добър видим ефект още след първата процедура. Подобрява тургура, възвръща блясъка на тена.

Кожата се лифтира с ток чрез използването на различни видове радиочестота. Могат да се обработват всички зони на лицето – чело, горен, долен клепач, около устата, средна част на лицето, брадата, шията. Термично се активират еластичните влакна и се дразнят фибробластите, които вече произвеждат собствени еластични колагенни влакна.

Радиочестота пренарежда стария колаген, който започва леко да се отпуска в тази вързаст. Затова радиочестотният лифтинг е най-адекватен като процедура – той е неинжекционен и може да се прави, независимо дали се излага човек на слънце или не.13439101_10208140342459179_4001539597275018605_n

Абсолютна заблуда е опасението,

че ако се започне с радиочестотен лифтинг на 30 години, когато човек стане на 50 няма да му действа. Това е все едно да се храниш здравословно и полезно и на 50, ако продължиш да го правиш, да не ти действат полезните съставки.

Кожата е орган, който непрекъснато се обновява. На 28 дни мъртвите клетки от долния слой достигат до повърхността и се излющват.

Пренарежданенто на колагена е необходимо и може да се направи само с външна намеса. Радиочестотният лифтигн не е вреден, защото щом веднъж го пренаредим, той не престава да съществува, не изчезва. Амортизираните клетките се заменят с нови.

Съществуват и инвазивни процедури. Те са много по-ефективни от кремовете, които не могат да преминат през кожния слой на 100 процента. Подходящи за възрастта 30-35 години са мезотерапиите с витамини и с неомрежена хиалуронова киселина. Те поддържат хидратацията в кожата.

Плазменият лифтинг е много добра процедура,

защото има мощно регенериращо действие и активира регенерацията на кожата.

При него в бръчките се инжектира плазма, богата на тромбоцити, но понеже крайният ефект е опъване на лицето, се нарича плазмен лифтинг или регенерираща плазма.

13537652_10208140343219198_5571672766169541176_n

От пациента се взимат 8 мл кръв. Тя се центрофугира на специална програма около 5 минути, при което тромбоцитите в плазмата се отделят от червените кръвни клетки. Тромбоцитите са мощен активатор на растежните фактори и когато се инжектират на точното място, имат отличен регенениращ ефект. Разбира се, за хора, които не искат да се бодат, мястото може да бъде намазано външно, но инжектирането има много по-добър регенериращ ефект.

Растежните фактори започват да активират собствените клетки на организма да произвеждат еластин, колаген и така кожата се обновява, уплътнява се дермата и по този начин се постига много елегантен и абсолютно естествен лифтинг.

На 30-35 години не е рано да се поставят

хиалуронови филъри и ботокс. Всичко зависи от типа кожа. При наличието на силно изразена гневна бръчка, която лекарят прецени, че има опасност да се задълбочи, е по добре да се блокира още в началото. И това да се прави елегантно и дозирано един път в годината.

Хранителните добавки са много подходящи за над 30-годишна възраст. Най-вече антиоксиданти, витамин С, хиалуронова киселина под формата на капсули и рибен колаген, защото се усвоява напълно от организма и доставя необходимото количество в кожата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара