Както си седите в прашната София, нещо ви прещраква – хвърляте банските в сака и палите колата към морето. Или си позволявате друга авантюра – да идете сама до Родопите например. Все едно, “сама жена на пътя” е често явление. Какви проблеми може да споходят на дълъг път дамата зад волана? Не са малко и не са дребни, затова искам да ви предпазя от тях с някои съвети.

driving

Спукана гума

Това се случва най-често според статистиката. Неприятно е наистина, но не е повод за паника, затова, ако усетите, че някоя гума се е спукала, не дърпайте крака от педала на спирачката! Върнете газта, натиснете съединителя, след което спокойно спрете край пътя. Спокойно, защото предполагам, че преди да тръгнете на дълъг път, сте проверили състоянието на резервната гума – дали не е прекалено омекнала. При вече спрял автомобил със спукана гума имате нужда от крик, ключ за развиването на болтовете (кой точно, се разбира по метода на пробата и грешката) и може би – помпа. Оставяте автомобила на скорост и с вдигната ръчна спирачка. Лесно ще намерите отвора под праговете на колата, където се пъха рамото на крика. Развивате болтовете, което обикновено става трудно заради набилата се в тях мръсотия. Както при развиването, след това и при стягането спазвайте принципа “на кръст”. Като в боксовете във “Формула 1” – сваляте едната, след което качвате другата гума на шпилките. Стягате, колкото да оберете луфта на гумата, и пускате колата. Когато новата гума е вече здраво стъпила на пътя, дозатягате.

При по-сериозни проблеми, за съжаление, понякога нищо не може да се направи. Например, ако на арматурното табло светне

червената лампа за маслото,

спирате и оставате там. Тук идва на помощ най-ценното нещо в подобни ситуации – мобилен телефон с добре заредена батерия и номерът на нашия майстор или на сервиза, в който поддържате колата си. Както и на “Пътна помощ” – този телефон вече може да се намери на всяка по-съвременна пътна карта.

Ако колата започне да загрява,

т.е. температурата на охлаждащата течност се вдига опасно бързо, пак трябва да спрете. Намерете отвора на резервоара и след като се преборите с капачката, налейте вода или антифриз при работещ двигател. После почакайте известно време да се нормализира температурата.

Ако спирачките започнат да отказват,

трябва да спрете с помощта на двигателя – при спиране превключвате на по-ниска предавка и връщате газта. Така моторът ще помага при намаляване на скоростта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара