Месеците май и юни са много подходящи за засаждане на летните сезонни цветя. Те ще сменят прецъфтяващите през този период пролетни видове и ще поддържат настроението в двора до късна есен. От май до октомври цъфти невена, oт юли до септември – калдъръмчето, лихниса, рудбекията, вербената, цинията; oт юли до октомври пък ще можете да се радвате на  багрите на комоса, рицина, гайлардията, ибериса, циганчето, тагетеса. Разнообразието от летни сезонни цветя е голямо. Някои екземпляри са подходящи и като “рязан цвят”  за вазите, други могат да се изсушат и подредят в по-трайни композиции.

5555

Как да ги аранжираме?

В геометрични лехи или в пейзажни петна  – формата не е от значение. Летните сезонни цветя обаче изглеждат най-добре, когато са в куп и гъсто засадени. Тогава въздействуват като хомогенно ярко цветно петно. Във вече утвърдените градини те могат  да станат интересен нов акцент, като оформят  преден план пред ниски храсти, декоративни треви или многогодишни цветя.  Комбинациите от  няколко вида пък  оформят и по-сложни цветни килими.  С подобно покритие най – бързо и лесно ще постелете голо и пусто място. Лобулариа и иберис са най-подходящи за слънчев терен, сенчестата поляна пък засадете с циганче.

Формата на растението и цвета на листата също са важни за градинската аранжировка. Красивите съцветия на салвията и целозията,  формата на листата и силуета на рицина или клеомето, сребристо-сивите листа на сенециото, ярко жълтите, зелени, червени или пурпурни листа на копривката придават пъстрота и настроение в двора. Летните сезонни цветя могат да се обособят в самостоятелен кът или пък да са равномерно съчетани с други видове растения. Съчетанията с ниски подрязани вечнозелени храсти  като лоницера и чемшир стоят добре в по-сложните, геометрични градини и партери.

С увивни и катерливи сезонни цветя  бързо ще придадете цвят на непривлекателна стена или ограда. Използвайте латирус ипомоеа, вариетети на латинка и  най-вече декоративен грах, който освен цвят има и приятен аромат.  Фазеолусът (вид боб) осигурява гъст листен екран, дребни цветчета и ядливи плодове. Ипомоеята и тунбергията могат да се вият около колони на перголи и други архитектурни елементи в градината и да придадат изобилие от цвят.

Посадени в съдове, сезонните цветя се използват  и като акценти в градината или на терасата. Падащите сезонни са много подходящи за насаждане в сандъчета и висящи кошници, самостоятелно или съчетани с дребни компактни многогодишни растения.

Някои от най-популярните летни сезонни цветя

6666

Тагетесите са много разннобразни. Цветовете им варират  от лимонено жълто, минават през наситено оранжево, махагоново-червено до оранжево-кафяво. Те са много издръжливи, предпочитат ярко слънце, но толерират и частична сянка.

Петуниите също са многобройни по цвят и форма на цвета. Има едноцветни или двуцветни. Има бордюрни петунии, подходящи за засаждане в градината и падащи – за сандъчета и висящи кошници. Съдят се в чисти групи или комбинация от два-три вида.  Петуниите обичат слънце. Ако лятото е дъждовно, не се развиват добре.

Мушкатото е незимоустойчиво многогодишно цвете, но може да се отглежда като лятно сезонно. Има различни видове: зонални, миниатюрни, брашляновидни, с ароматни листа. Всички те цъфтят непрекъснато от ранно лято до късна есен. Те са подходящи за отглеждане  в лехи и петна, в зимни градини, цветарници, висящи кошници или сандъчета. Предпочитат отцедливи почви.

Обичките  също са  многогодишни, които могат да се развъждат като сезонни. Те са с атрактивни висящи двуцветни цветове, които цъфтят през цялото лято и през есента.  Падащите са много подходящи за сандъчета и кошници. Изправените могат да се моделират като щамови растения като от долната част на стъблото на височина 30-40-50см  се махнат листата и разклоненията, а горната част се оформи като цветна топка. Добре е да не са на директно или постоянно слънце.

Засаждане

Летните сезонни цветя могат да се самопосеят (от предишната година), да се насеят напролет или да се засадят като разсад. Ако се отглеждат от семена, трябва да се пикират и разреждат. На нашия пазар има разнообразие от готов разсад  и готови контейнерни растения. Почвата трябва да се прекопае и обработи до получаването на финна смес. Добре е да се обогати с оборски или комбиниран тор. Върху подравненото с гребло място с малка лопатка или  садило се правят дупки за разсада. Растенията се засаждат на редове шахматно, на разстяние 10–12-15 см (в зависимост от вида). След засаждането, почвата около растенията се уплътнява добре. След като се засадят, се поливат обилно с лейка или с маркуч на слаба струя. Първото поливане се прави  поотделно на всеки корен.

Рутинни грижи

Всички летни сезонни цветя, особено тези в съдове, се нуждаят от подхранване с органични или комбинирани торове (азот-фосфор-калий) на 2-3 седмици през лятото. Така ще цъфтят непрекъснато с многобройни и качествени цветове.  Ако се тори само с азото-съдържащи торове, се образува обилна листна маса. Почвата около цветята трябва да се разрохква редовно, 1-2 пъти месечно на дълбочина  4-5 см, да се плеви и да се почистват прецъфтелите цветове и съцветия. Поливайте в  зависимост от температурите и дъждовете, средно 2-3 пъти седмично.

От сп. „Наш дом“

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара