Има едно заболяване, което е доста разпространено и също толкова непознато. Става въпрос за пародонтозата, наричана в научните среди пародонтит, или по-просто казано – болни венци. Около него витаят множество митове, които карат пациентите да си мислят, че то е нелечимо. По тази причини те често се отказват от борбата с коварната болест. А всъщност и стоматологията, и продуктите за лечение днес са на такова ниво, че битката с клатещите се зъби вече е спечелена.

dalemski

Д-р Михаил Далемски 

Предистория

Основна вина за възникването и развитието на пародонтита имат някои микроорганизми, живеещи в устната кухина. При обмяната на веществата те поемат част от хранителните вещества в устата и ги преработват. Голяма част от изхвърлените при тази преработка съединения обаче са токсични и агресивни за венците.

Те стартират процес, който първоначално се развива като възпаление, засягащо само венците – гингивит. Ако не се овладее, постепенно води до разрушаване на костта, която обгражда зъбите. Така се формират неприятните венечни джобове и в крайна сметка зъбите се разклащат. А заедно с тях и надеждата, че ситуацията може да бъде овладяна.

 

МИТ 1 – Пародонтитът е нелечим

Всъщност намали ли се ефективно количеството на вредните бактерии, възпалението на венците изчезва и пародонтитът престава да се задълбочава. Първостепенно значение за това има спазването на добра устна хигиена. При по-напреднал стадий на заболяването след овладяване на възпалението се провежда специална обработка (кюртаж) на венечните джобове от стоматолог. В последните години значително се разви и пародонталната хирургия, чрез която задълбочаването на венечните джобове може не само да бъде спряно, но и да бъде постигнато обратно развитие на процеса на оголване на корените.

teeth

МИТ 2 – Пародонтитът се предава по наследство

В действителност се унаследява склонността към развиване на заболяването. Хората, които имат родител, страдащ от тежка форма на пародонтит, са потенциално застрашени в по-голяма степен, но имат всички шансове да избегнат заболяването. За целта зъбите и венците трябва да се поддържат чисти от плака, необходимо е стоматолог да почиства редовно зъбния камък (обратното също е сред популярните митове за пародонтозата), както и да следи за признаци на възпаление. Трябва да се има предвид, че освен най-разпространената форма – пародонтит на възрастните, има и форми, наричани агресивни, които възникват в ранна детска възраст.

МИТ 3 – Тютюнопушенето не вреди на венците

Заблудата идва от това, че никотинът действа съдосвиващо и така потиска един от най-характерните симптоми на възпалените венци – кървенето. Научно доказан факт обаче е, че тютюнът е един от основните усложняващи фактори при венечните проблеми. В тютюна се съдържат вещества, които действат директно токсично. Той благоприятства и по-бързото натрупване на зъбен камък.

МИТ 4 – Лечението е изцяло в ръцете на стоматолога

В този случай важи с пълна сила правилото “Помогни си сам, за да ти помогнат другите!”. Това, което стоматологът може да направи за вас, е да ви обучи как най-добре да поддържате устната си хигиена, да почиства редовно (на 6 месеца или дори по-често) зъбния камък и да се грижи в устата ви да няма пломби или корони, които да причиняват допълнително увреждане на венците. Всичко останало е във вашите ръце.

От изключителна важност е каква паста за зъби се използва. Много ефективни са лечебните пасти, разработени специално за борба с пародонтита. Освен доброто им почистващо действие, в тях са включени и много съставки, оказващи благотворно влияние върху оздравителния процес на венците. Задължителна при по-застрашените от пародонтит е и употребата на конци за почистване на междузъбните пространства. Добре е да се ползва и подходяща вода за уста. Стриктното изпълнение на тези процедури ще ви гарантира добро здраве независимо от всички предразположения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара