Свикнали сте, че е напълно нормално месечният ви цикъл да е съпроводен от болки в кръста и яйчниците, главоболие и отпадналост. Но е съвсем излишно да ги търпите. Вместо всеки месец да пиете обезболяващи, което невинаги е безвредно, или да прекарвате по няколко часа на легло, обърнете се към гинеколога си. Медицината разполага с достатъчно средства, за да ви помогне да останете бодри и работоспособни и през този период, казва д-р Георги Коларов, акушер-гинеколог от МЦ “Майчин дом” в София.

kolarov

Д-р Коларов, в коя възраст жените най-често имат болезнен месечен цикъл?

Дисменореята, или болезнената менструация, е проблем най-често при подрастващите и младите момичета. Но има жени, при които тя продължава още много години. Болките се появяват няколко часа преди менструацията, продължават още толкова, след като тя е започнала, и постепенно утихват. В най-тежките случаи болките са съпроводени с гадене, повръщане, отпадналост и намалена работоспособност. Някои жени дори остават на легло за ден-два. Момичетата най-често експериментират с различни медикаменти, с които наистина намаляват болката. Но това съвсем не е достатъчно – възможно е тя да сигнализира за сериозно заболяване, което да увреди репродуктивното здраве на жената, а когато болката се потиска, диагностицирането на заболяването се затруднява, а може и изобщо да се пропусне.

Какво заболяване?

Menstrual-CrampsПричините за болката може да бъдат различни. При първичната дисменорея има нарушение в синтеза на простагландините (хормоноподобни вещества). В резултат на това се получават болезнени контракции, които жената възприема като болки по време на менструация. А вторичната дисменорея се дължи на някое от следните заболявания, които предизвикват болки по време на месечния цикъл: ендометриоза (разрастване на маточната лигавица на нетипични за нея места), възпаление на матката, на тръбите или на яйчниците. И по-рядко – миома на матката. Така че съветвам всички момичета, които имат оплаквания от болки по време на менструация или от болка, придружена и от други симптоми, да се обърнат към специалист, за да се установи дали имат първична дисменорея или друго заболяване. След като то се излекува, болките ще спрат.

А как може да се помогне при първичната дисменорея?

Може да се предпишат нестероидни противовъзпалителни средства. Те повлияват върху продукцията на простагландините от лигавицата на матката и по този начин премахват болката. Но по-често за лечение при младите момичета и жени се използват контрацептиви, защото с тях се постигат едновременно няколко ефекта – те премахват болката, повлияват добре върху менструалния цикъл, ако е нередовен или прекалено обилен, и в същото време контрацептивите предпазват от бременност. А младите жени обикновено са сексуално активни и имат нужда от контрацепция. За лечението на дисменореята най-често се използват нискодозирани монофазни контрацептиви. Но трябва да ги предпише лекар, след  като установи причините за дисменореята. Днес медицината разполага с голямо разнообразие от средства, с които може да помогне при болезнена менструация.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара