Неделни шофьори са тези, които използват колата си рядко. Едни, защото работят близо до вкъщи, други, защото имат супер транспорт до офиса, без значение. Имат кола, но не я ползват.

legs-434918_640

Ако ти си в тази категория – чети задълбочено.

Първо. Направи си сметка, дали и каква кола да си купуваш изобщо. Не се купува кола с идеята, че по принцип някога може и да ти потрябва. Изчисли. Ако имаш удобен транспорт за работа и децата има с какво да ходят на училище – няма смисъл. Ако колата ти трябва само при спешни случаи или за пътуване на почивка, по-добре ползвай таксита и наеми колата за почивката. Ще ти излезе по-изгодно, а и ще ползваш нови и сигурни машини.

Ако все пак имаш автомобил, недей да мислиш, че една кола, която не се кара често, не старее и не се изхабява. Даже напротив.

В такива условия задължително трябва да припалваш колата поне веднъж седмично, а още по-хубаво е да й правиш по едно кръгче от по няколко километра, за да може маслата и течностите да не губят съвсем свойствата си и да циркулират в системата.

Трябва да чистиш колата редовно от сняг,

защото ако имаш някъде малко корозия и ръжда, натрупаният сняг ще увеличи “раната”.

Ако не си използваш колата често, най-напред ще “отиде” акумулаторът. Не забравяй, че той акумулира ток, ама не е вечна атомна електроцентрала. Ако не можеш да запалиш, помоли някой приятел, роднина, съсед да ти даде ток. Кабелите за ток са двуцветни. Не случайно. Ще видиш, че и акумулаторът ти има две клеми, от които излиза окабеляване, също в два цвята. Включваш черно към черно и червено към червено. Иначе не става нищо. Ако въпреки подадения ток колата не ще да запали, изключваш черния кабел от клемата и го закачаш на някаква метална основа по двигателя. Чакаш 15 минути и палиш. Би трябвало да тръгнеш. Но, ако не караш колата, акумулаторът пак ще падне.

Ако е съвсем мъртъв, можеш да го оставиш в сервиз,

където имат професионални и мощни машини за зареждане. Но да знаеш, че животът на един акумулатор е 5-6, максимум 7 години. После трябва да го смениш. Върни стария на вторични суровини и ще вземеш 10-ина лева.

Това, че не караш колата често, не означава, че трябва да я държиш без бензин. Нека в резервоара непрекъснато има поне 15 литра гориво. То е важно за доброто функциониране на (щях да кажа – на простатата), на бензиновата помпа.

Съветите на професионалиста – Тодор Тиролски от веригата сервизи “Мотоексперт”:

Съгласен съм със Симо – един автомобил колкото по-малко се кара, толкова повече проблеми ще има в бъдеще. Ако смятате да оставите автомобила си по-дълго на едно място, не дърпайте ръчна, защото накладките може да залепнат, жилата може да клеясат и после няма мърдане на автомобила. При опитите си да потеглите може да се отлепи и накладка.Дисковете ръждясват и ако разчитате на накладките да ги изчистят, много се лъжете, по-вероятно е да получите вибрации на волана при спиране. От друга страна, гумите може и да се изкривят и да се получи едно контактно плоско петно (зависи колко дълго време е стояла колата и дали са спаднали гумите).Със сигурност от по-продължителния престой ще раждясат елементи по окачването. Крепежите към тях – болтове и гайки, има вариант да се късат при опит за подмяна на частите. Да, всичко подлежи на ремонт, но не забравяйте, че автомонтьорът не може да носи отговорност за зле поддържан автомобил.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара