Любовта е отрова, любовта е хубава приказка и какво ли не още. Но кой би предположил, че е болест?! Вярно, до XVIII век медиците съвсем сериозно са поставяли диагнозата „любовен недъг“. Тогава обаче не е имало здравни каси, клинични пътеки. Дори и Световната здравна организация още не е била основана. Затова изненадата беше голяма, когато в нашия прагматичен и безчувствен XXI век, се появи…

girl-690327_640

Болест № F63.9

Точно maka, романтичните чувства имат статут на официална диагноза. A F63.9 е номерът, под който фигурират в регистъра на заболявания на Световната здравна организация. Възможно е отчасти за диагностицирането на любовта да е „виновен“ британският психолог Франк Талис и неговата книга „Любовната болест: любовта като психическо разстройство“.

„Влюбването е болест с потенциален смъртен изход. Медиците трябва много внимателно и обстойно да се ориентират в симптомите и характера на въпросно- то заболяване, за да успеят да диагностицират любовта и да я лекуват“, пише Талис. Самият той посочва няколко характерни признака на болестта любов:

  • натрапчиви мисли за любимия човек;
  • резки промени в настроението – от еуфорично до потиснато; повишено
  • чувство за собствено достойнство;
  • самосъжаление;
  • безсъние.

Талис подчертава, че тези признаци до голяма степен съвпадат и с характеристиките на класическото психическо разстройство.
А заразна ли е любовта? Да, само че не във физическия, а в психологическия смисъл, обяснява Талис. Когато чувствата са взаимни, протича „емоционално заразяване“. Благодарение на него любовта става по-силна, смята британският психолог.

Жертвите на новата диагноза

„Ти разби сърцето ми!“ не е просто фраза от розов роман. Синдромът на разбитото сърце е медицински термин. Лекарите вече са в състояние да отличат този синдром от инфаркт или стенокардия.

През 1999 г. д-р Хънтър Чампиън и колежката му Айлийн Уитстейн от университетската болница „Джон Хопкинс“ открили сред своите болни необичайни пациенти. Всички те били жени около 40-те, току-що преживели голямо любовно разочарование. Дамите били хоспитализирани със съмнения за инфаркт. При прегледите и лабораторните анализи обаче станало ясно, че коронарните им съдове са здрави. Освен това болните от любов много бързо се възстановявали. Всички те имали сходни кардиограми и резултати от изследванията – картината на

„заболяването“ наподобявала стресова кардиомиопатия.

Учените установили, че при страдащите от синдрома на разбитото сърце нивото на адреналина – хормона на стреса (и на влюбването), е 7-10 пъти по-високо, отколкото при здравите хора, и 2-3 пъти по-високо от хората, прекарали инфаркт. Излишъкът на адреналин причинява силната болка зад гръдната кост и останалите симптоми на сърдечна недостатъчност, заради които жертвите на нещастна любов първоначално са били диагностицирани като случаи на сърдечен пристъп, обясняват учените.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара