Спомням си дядо ми Гено, който ходеше до Полша с едно ИЖ (руска марка коли). Не ти трябва да знаеш повече за тях. Пътуваха с братовчедите ми и родителите им. Тогава се пътуваше дълго, неудобно и се носеше още една кола на части, защото никога не знаеш, какво може да се счупи и дали ще успееш да си намериш частта, която ти трябва. Например – водна помпа за ИЖ. Сега е друго. Пътуването в чужбина има своите предимства. Можеш да идеш, където си поискаш, да видиш, каквото си поискаш и да останеш, колкото си поискаш. Няма да те успивам повече.

drive-863123_640

Веднага те прехвърлям на моята приятелка Зори от Интерприма, която знае всичко за застраховките. Зори?

Зори:

Застраховката „Гражданска отговорност” за коли с български регистрационни номера е валидна за България, целия Европейски съюз, Сърбия, Швейцаря и Андора. За пътуване в тези държави не е необходимо да се издава сертификат „Зелена карта”. Но ако предстои пътуване извън тези страни – задължително се издава сертификат, който се изписва на латиница и удостоверява, че имате валидна застраховка „Гражданска отговорност”, в случай че причините вреди на трети лица. „Зелената карта” покрива отговорността на водача, в случай че той виновно причини имуществени и/или неимуществени вреди на трети лица. Цената варира.

Добре е да си направите медицинска застраховка,

която възстановява похарчените пари за лекар и медикаменти, в случай на злополука или ако ви хване настинка. Когато се налагат по-сериозни разходи за лечение или злополука, застрахователната компания се разплаща директно с болницата. Струва около левче на ден.

Добра идея е и Европейска здравна карта. Това е документ, с който при престоя си в друга държава-членка на ЕС, ако си здравноосигурен, може да се ползва спешна и неотложна здравна помощ – според законодателството на съответната държава на престоя.

Благодаря, Зори! Като тръгваш на път зад граница, си направи карта за пътна помощ. Тя ти трябва в случай на проблем с колата. СБА са с най-добра мрежа и контакти в чужбина. Международна карта за пътна помощ за една година струва 100 лева. Имат и една за 50 кинта с международно покритие, ама там има лимит на пътната помощ. Тоест – карат ти колата само до 30 километра безплатно, а после започваш да плащаш с отстъпка. А ако няма голям град на 30 километра? Вземи си картата за 100 лв. и ще си спокойна.

Вземи си GPS

Като гледаш картата, ще се оправиш и ще стигнеш до Рим, но няма как да стигнеш до хотела ти на бул. „Кавур” 88, примерно. Преди да тръгнеш – актуализирай картите на GPS-а, за да си сигурна, че ще имаш последна информация за пътищата до мястото, за което си тръгнала.

Носи си дребни пари от валутите на страните, през които минаваш. Не носи допълнително гориво в туби в багажника. Опасно е, а и освен това на някои места е забранено. Пътувай със зареден телефон и включен роуминг.

Прави сметка и за самото пътуване. Каквато и кола да караш – умората си е умора. Ако си тръгнала към Холандия например, няма да успееш, без да пренощуваш по пътя. Планирай това предварително. Умората е най-големият ти враг на дълъг път. Носи си очила за нощно виждане, както и си прави сметка да не пътуваш срещу слънцето, когато изгравя или залязва, че е много неприятно.

Съветите на професионалиста – Тодор Тиролски от веригата сервизи “Мотоексперт”:

Каквото и да кажем за пътуването – било то в страната или извън нея – е факт, че не можем да предвидим всички ситуации, които биха ни се случили. Никой, даже найдобрите механици, не тръгват на път с пълен багажник резервни части и инструменти. В зависимост от сезона необходимото оборудване само се допълва. За лятото – резервна гума (или спрей), охладителна течност, комплект крушки, литър масло и кабели за подаване на ток. За зимата – няколко литра зимна течност, вериги, въже и сгъваема лопатка. Всичко това може да бъде събрано между багажа.

И все пак. Багажникът често е като дамска чанта – каквото и да вземем като части или инструменти – никога не е това, което ни трябва!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара