Днес, 2-ри ноември, големият български график Иван Газдов навърши 70 години.

Ivan_Gazdov_snimka na avtoraХудожникът казва, че е милионер, ако броим годините в минути. Рождения си ден Газдов отбелязва в тесен семеен кръг, но за ценителите на графиката е подготвил серия от нови и стари творби, които събира в юбилейна изложба.

С нея Иван Газдов ще покаже за първи път колекция от 20 автопортрета, рисувани между 1965 г. и 2015 г. Портретите изненадват с широка палитра от техники като  маслени бои, акрил, перо туш, молив и други. Освен серията автопортрети, в юбилейната си експозиция Газдов ще покаже портрети на Кръстю Лафазанов, Татяна Лолова, Радой Ралин и на близкия си приятел Ивайло Петров. Единствената скулптурна глава на писателя също ще бъде изложена за първи път.

SONY DSC

Изложбата включва още непоказвани досега творби от известните цикли „Кавъркласик графикатури” и „Човешка КОмедия”, както и нови графикатури, обединени под името „Майковци и татки”.

SONY DSC

Иван Газдов е емблематичен за българската графика с неповторимия стил, наречен от него самия „графикатура“. Създаден от художника в края на 80-те години от миналия век, той остава завинаги в аналите на световното изкуство, прескачайки националните граници.

Kavar_klasik_1

Графикатурата е артистична марка, регистрирана и запазена за територията на Европа и наложена с повече от 300 произведения ръчна сериграфия. Световният японски график Казумаса Нагаи нарича работите му велики, а Шигео Фукуда определя графикатурите му като световно известни. Холандската културоложка Sahra W  го определя като наследник и по-млад роднина на модерното изкуство на XX век и пише за стила му: „Съвсем в характерния хумор на стила ще кажа, че графикатурата се намества уютно под прочутия юрган на Раушенбърг и си отдъхва на завет.“

Ivan Gazdov_Avtoportreti

Професор д-р Иван Газдов е носител на 35 награди, от които 14 са международни, а 5 от тях са от Япония. Удостоен е с голямата награда на Министерство на културата „Златен век – звезда” за 2015 г. Удостоен е с награда от Международната изложба на Art Directors Club-New York, USA през 1988 г. и е  почетен член на Art Directors Club-Sofia. Той е редовен член на Европейската академия  за наука и изкуство, Австрия, и почетен гражданин на Ямбол, родният му град. Ректор е на Националната художествена академия от 1999 до 2003 година, а като преподавател  е извел десетки випуски от специалност „Плакат” към академията.

Подготвените за юбилея общо 60 работи са обединени под името „Синтетична графикатура“ и ще бъдат показани в галерия „Червената точка” от 4 до 24 ноември. Официалното откриване е в сряда, 4-ти ноември, с участието на изкуствоведката Слава Иванова, директор на Националната галерия. Куратор на изложбата е Боряна Вълчанова. Каталогът към юбилейната изложба на Иван Газдов е придружен от фототипното издание „101 мисли за графикатурата”. Издадено през далечната 1997 година, то представлява уникална за нашето време анкета на представители на тогавашния културен и обществен елит.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара