„Диамантеното око“ е kовата книга на обичаната авторка Кейт Куин. Тя е исторически роман, който преплита в себе си реалните събития от живота на Людмила Павличенко и исторически факти за време, което не трябва да забравяме.

Известна като Лейди Смърт, Людмила е самотна майка, дипломантка, изследователка и библиотекарка, която остава в историята като

най-смъртоносната снайперистка

през Втората световна война с 309 убити врагове.

Историята в книгата започва през 1937 г., когато ежедневието на студентката Мила се свежда до три основни задачи – обучението й по история, работата й в библиотеката и грижите за малкия й син. Но когато в един слънчев ден по улиците на Одеса прогърмява новината, че Хитлер напада Русия, съдбата на Людмила Павличенко неочаквано е тласната в друга посока. Към фронта.

Студентката заменя книгите с винтовка и за кратко време се превръща в отличен стрелец. Решена е на всичко, за да защити бъдещето на своето дете, но дори не подозира, че сред кошмара на войната ще познае не само болката, а и мимолетните мигове

щастие от истинска споделена любов.

Триста и девет убити нацисти – бройката на повалените от нейната ръка врагове носи на Мила национална слава и съветската власт с готовност използва популярността й. Лейди Смърт е изпратена в САЩ, за да помогне за прокарване на идеята за нов фронт и активна американска помощ във войната.

Притисната от главозамайващото медийно внимание, Мила открива неочакван съюзник в лицето на първата дама на САЩ – Елинор Рузвелт. Но дали това ще е достатъчно? Далече от калните окопи, в красивите градини на Белия дом, Мила Павличенко е изправена пред

най-смъртоносния снайперистки дуел в живота си.

Изумителна, зашеметяваща творба от една от най-добрите съвременни авторки на исторически романи. Внимателно проучен, умело конструиран и изпълнен с вълнуваща смесица от динамика и сърце, „Диамантеното око” е шедьовър. – пише за романа Кристин Хармел.

Стъпвайки на официалните мемоари на Людмила Павличенко и на многобройни исторически източници, Кейт Куин изгражда завладяващ разказ, който потапя читателя в ужасяващата реалност на войната, но и му позволява да надникне в сърцето и ума на една жена, която не губи способността да обича дори когато върви ръка за ръка със смъртта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара