Само 3 години преди да стане на 70 години, Международният кинофестивал в Берлин продължава да преследва своята амбиция да бъде сред най-големите в Европа. С близо 400 филма в програмата си и още хиляди продукции, които се представят в рамките на Европейския филмов пазар, както всяка година в началото на февруари, „Берлинале“ събира зрители, медии и кинаджии от цял свят, за да покаже мащаб и характер.

Фестивалът

Въпреки че се нарежда на трета позиция след фестивалите в Кан и Вененция, „Берлинале“ със сигурност е най-мащабният фестивал в Европа, на който думата „фестивал“, освен кино и звезди, е синоним и на бизнес. Традиционни за Международния кинофестивал в Берлин са опашките за билети, естествен елемент от общата картинка на случващото се всяка година по това време в немската столица, на и около „Потсдамер плац“. И няма как да не е така  – с 325 000 продадени билета  за 2016 и почти половин милион зрители, заедно с акредитираните медии, кинопрофесионалисти и гости.

Fantastic_woman (1)

Снимки: „Берлинале“

Филмите

Селекцията на 67-то издание на кинофестивала в Берлин е разнообразна – и като теми, и като жанрове и като брой филми. Още в първите фестивални дни директорът на „Берлинале“ Дитер Кослик обяви, че въпреки напрегнатата политическа обстановка в света, в селекцията на филмите няма само една ясна тема. „Истории за силни личности, разнообразие от теми и мотиви, които имат доста категорични послания. Много от кинаджиите в селектираните филми търсят отговори на въпросите в миналото и се опитват да разберат настоящето на фона на историята“.

The_Party_cast

Темите

Филмовите теми на „Берлинале 2017“ отразяват удивително точно пулса на времето, в което живеем –  търсене на истината и любовта, тук и сега, темите за самотата и отчуждението в днешния свят, обръщане назад към миналото в търсене на изгубената любов и пропуснатия шанс, бежанците и техните съдби, човечността и добротата, темата за силните, които не са толкова силни и слабите, които трябва да посрещнат своите страхове.

Jury

Журито

Председател на международното жури тази година е режисьорът Пол Верховен, създател на големи кино хитове като „Първичен инстинкт“ (с Шарън Стоун), “Зов за завръщане” (с Арнолд Шварценегер) и нашумелия от миналата година „Тя“ с Изабел Юпер в главната роля. Останалите членове на журито са: американската актриса Маги Джиленхал, известна с ясната си политическа позиция и симпатиите към демократическата партия, мексиканският актьор Диего Луна („И твойта майка също“, „Фрида“ и „“Rogue One: История от Междузвездни войни”), немската актриса Юлия Йенч (”Аз сервирах на английския крал”), исландският художник и автор на инсталации Олафур Елиасон, продуцентката от Тунис Дора Фурати и китайският режисьор Уанг Куанан, носител на престижните  “Златна мечка” и “Сребърна мечка” от предишни издания на „Берлинале“.

Конкурсът

В конкурсът участват 18 филма, повечето от тях европейски продукции. Сред фаворитите се нареждат:

„Другата страна на надеждата“ на финландеца Аки Каурисмаки е един от фаворитите на публиката и на медиите в конкурсната програма на 67-то „Берлинале“. Една история за миграцията, бежанската вълна, която се случва в момента Европа, но разказана по различен начин – през  търсенето на доброта, състрадание и човечност. И с много хумор и простота. „Другата страна на надеждата“ е част от програмата на 21-я София Филм Фест (9-19 март, 2017)!

„Фантастична жена“ на чилийския режисьор Себастиан Лелийо („Глория“) е интимно изследване на женската самота и сексуалност, унижението и силата да устоиш, разказно през историята на един транссексуален певец с артистичното име Марина Видал. Историята, едновременно смешна, шокираща и сюрреална, проследява тъгата, която изпитва Марина, третирана като престъпник след внезапната смърт на своя по-възрастен партньор. Главната роля е поверена на  забележителната транссексуална актриса Даниела Вега.

„Партито“ на британката Сали Потър е черна комедия от висока класа, от онези, които се гледат на един дъх. 71 минути се изнизват за миг през тази лека и забавна, цинична и магнетична история, развенчаваща мита за силните жени. Брилянтният актьорски състав от Кристин Скот Томас, Патриша Кларксън, Силиън Мърфи, Тимоти Спал, Бруно Ганц, Чери Джоунс и Емили Мортимър са се слели до неузнаваемост със своите герои – объркани буржоазни души, които се лутат между силата и слабостта си, между истината и лъжата, между лицемерието и честността.

Зрителските събития

Едно от суперзрителските събития на „Берлинале“ тази година е световната премиера на 3D версията на класическия “Терминатор 2” (1991) на Джеймс Камерън, както и премиерата на „Логан“ , последната част от поредицата „Х-мен“ с участието и специалното звездно присъствие на Хю Джакман.

Anjela

Българското участие

Българското участие в 67-то „Берлинале“ за съжаление е доста слабо. Браво на Анжела Недялкова, която привлече погледите  на червения килим в компанията на част от актьорите и режисьора на филма „Трейнспотинг 2“ – Дани Бойл! Анжела е чаровното българско присъствие в продължението на култовия хит от 1996 г. и се нарежда достойно до звездите Юън Макгрегър, Джони Лий Милър, Робърт Каралайл и Юън Бремнър.

Другото българско участие е в продукцията на Сърбия, България и Македония – „Реквием за г-жа Й“ на сръбския режисьор Боян Булетич, където копродуцент от българска страна е „Геополи филм“. Световната премиера на филма бе в секцията „Панорама“ на 67-ия  кинофестивал в Берлин.

Това издание на „Берлинале“ завършва на 19 февруари, когато ще бъдат обявени наградените филми.

*Преслава Преславова е специален кореспондент на „Жената днес“ на „Берлинале 2017“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара