Световноизвестното българско сопрано Соня Йончева, която бе сред номинираните за награда “Грами” тази година в категорията „Най-добър оперен запис“, ще пее за своята българска публика, благодарение на програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”.

LA_TRAVIATASonyaYoncheva(c)KenHoward2

Оперната класика “Травиата” с участието на Соня Йончева като Виолета Валери, ще гледаме в София, във Варна в рамките на Международен театрален фестивал “Варненско лято” и за първи път в Пловдив в рамките на “Дни на Балабановата къща” и в Русе в рамките на “Мартенски музикални дни” при следния график:

  • 11 март – София – Cinema City Mall of Sofia
  • 15 и 22 март (повторение) – София – Cinema City Mall of Sofia
  • 18 март – Русе – Cinema City
  • 18 май – Пловдив – Cinema City
  • 12 юни – Варна – Фестивален и конгресен център

Билетите за излъчванията в София и Русе вече са в продажба на cinemacity.bg.

Соня Йончева представя за първи път своята невероятна интерпретация на обречената куртизанка Виолета Валери пред зрителите на Метрополитън опера, на сцената е и изгряващият американски тенор Майкъл Фабиано в ролята на нейния любовник Алфред. Томас Хемпсън пее една от своите най-добри партии – тази на Жорж Жермон, осъдителния баща на Алфред.

LA_TRAVIATASonyaYoncheva(c)KenHoward

След големите успехи на нюйоркска сцена като Мими, Джилда и Дездемона, Соня Йончева отново се превъплъщава в трагична оперна героиня. Виолета Валери се смята за върхова роля за всяко сопрано, заради неизчерпаемите вокални и драматични възможности, които дава. Българската оперна прима вълнува с дълбочината и естествеността на интерпретацията си, в която не се притеснява да вложи и затрогваща искреност.

„Соня Йончева добавя името си към списъка от велики Виолети на сцената на Метрополитън”, казва Джеймс Джордан от Обзървър, а Ню Йорк Таймс пише, че българското сопрано е изпълнила ролята с „неустоима виталност и чувственост”.

Преди броени дни излезе и вторият самостоятелен албум на Соня Йончева – Handel, издаден от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical, с който оперната дива влезе в класацията Албум на седмицата на Таймс и Съндей таймс.

LA_TRAVIATASonyaYoncheva(c)KenHoward3

“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е програма от сателитни излъчвания на живо, създадена през 2006 г. с цел съвременното оперно изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Проектът демонстрира неочаквани възможности за ново преживяване на сценичното изкуството чрез мултимедийното съчетание между опера и кино. Днес прожекциите на МЕТ се излъчват в над 2000 киносалона и 70 страни в цял свят. Програмата се реализира в България за трета поредна година, благодарение на фондациите “Америка за България” и “Виа Фест МТФ Варненско лято” с подкрепата на Столична община, Британски съвет в България и Cinema City. Сателитните излъчвания на живо от Ню Йорк на пълната програма на Метрополитън опера за 2016-2017 година и този сезон ще бъдат в един от най-модерните мултиплекси у нас – Cinema City Mall Sofia.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара