Защо съвременните родители не искат да четат класическите страшни приказки на своите деца? Каква е функцията на страшните и измислените герои в детските книги за изграждане на здрава психика?

prikazki

Отживяло ли е времето на стереотипите за междуполовите различия в приказките от нашето детство? Какво е значението на приказките за осъзнаване на културната принадлежност и културно наследство? Кои са най-страшните герои от българския фолклор и кой се страхува от тях? Кои приказки създават нереалистична представа за света у детето – тези със страшни герои или тези, в които всички герои са носители на добродетели, но имат различен характер и относителна безполовост?

По тези и други въпроси ще се говори на дискусията на 18 февруари (събота) от 16:00 часа в Литературен клуб „Перото”. Това е второто събитие, свързано с годината на детската книга. Темата е „Страшните приказки и измислените герои”.

В дискусията ще участват Михаела Петрова – ръководител на Национален център за книгата – НДК; Любов Миронова – автор на детски книги, педагог и основател на Фондация „Родители, учители, деца”; Юлия Спиридонова – Юлка – автор на детски книги; Радостина Николова – автор и издател; Албена Георгиева – фолклорист от СУ „Климент Охридски“ и Александър Кръстев от сайта „Аз чета”.

Заповядайте!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара