Харизматичният цигулар с ливански произход, арменски корени и испанско гражданство – Ара Маликян, ще разкаже „Невероятната история на една цигулка“ пред българска публика в Зала 1 на НДК на 28 февруари. „Имам много приятели музиканти, които са българи. Знам много за вашата страна и култура. Така че нямам търпение да свиря в България“, споделя Ара Маликян.

AraM2

За своите 49 години животът му прилича на приключенски филм с невероятен саундтрак. Започва да свири на цигулка на много крехка възраст, под вещото ръководство на баща си. Заради разпалващата се война в Ливан обаче семейството е принудено да напусне Бейрут. На 12 години Ара изнася първия си голям концерт, а на 14 години става най-младият студент в музикалното уилище Hochschule für Musik und Theater в Хановер – със специална стипендия от германското правителство. Малко по-късно започва да посещава музикалната академия Guildhall School of Music & Drama в Лондон, където му преподават светилата Франко Гули, Руджиеро Ричи и Иври Гитлис. По това време се запознава с българския виртуоз Васко Василев, с когото остават много добри приятели.

Ara_Violin

Ара Маликян има всички призове

от най-престижните конкурси като „Николо Паганини“ в Италия, „Феликс Менделсон“ и „Пабло Сарасате“ в Германия. След края на своето обучение избира да живее в слънчевата Испания и само за 15 години успява да се изкачи до най-високите стъпала на музикалното изкуство. Днес Ара Маликян е концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър в Мадрид.

J_Beyond Flamenco_Ara Malikian

В края на 2016 година излезе двайсет и петия му пореден албум „Невероятната история на една цигулка“ (The Incredible Story of a Violin), едновременно с видеото към композицията Ay Tikar Tikar! „В албума моят инструмент оживява и става онзи мистичен елемент, който вдъхновява – основният действащ герой в живота ми!“ – обяснява музикантът.  С типичното си чувство за хумор Маликян споделя, че заедно са извървели „доста странна траектория“ на разнообразни колаборации с други култури, музикални традиции и музиканти. От Паганини, през почти всички възможни жанрове – днес виртуозът се самоопределя не като изпълнител, а като посланик. И го доказва с това, че свири главозамайващо и класика като концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид, и музиката на други култури – Близкия изток (арабска и еврейска), Централна Европа (цигански и Klezmer), Аржентина (танго) и Испания (фламенко).

AraM11

Участие в киното

Ара Маликян е любимият цигулар на Педро Алмодовар и музиката му звучи в двата му емблематични филма „Говори с нея“ (2002) и „Лошо възпитание“ (2005). „За мен беше голяма чест да участвам с цигулката си в неговите филми… но просто бях там, а той имаше нужда от цигулар“, споделя скромно Маликян. Взима участие и във филмите Manolito Gafotas (1999) на Мигел Абаладехо, El Otro Barrio (2000) на Салвадор Гарсия Руис, Los Pasos Perdidos (2001) на Манане Родригес, Ecos (2006) на Естефания Муняс и Pájaros de papel (2010) на Емилио Арагон.

В средата на януари българските киномани успяха да гледат последния филм с участието на музиканта – „Хота: Отвъд Фламенкото“ (J: Beyond Flamenco) на достолепния режисьор Карлос Саура. Прочут със своите музикални документални филми, Саура посвещава последната си работа на традиционния танц „хота“. За снимките той се доверява на най-добрите испански и международни инструменталисти, певци и танцьори в това число виртуозния Ара Маликян, класическия китарист Канисарес, гайдаря Карлос Нунес, танцьорите Цара Барас и Мигел Анхел Берна. „Много е хубаво да бъдеш част от такива страхотни филми, но това, което истински харесвам, е да бъда на сцената и да наблюдавам реакциите на публиката“, споделя Ара Маликян.

Album Cover

Карлос Саура: Маликян ще остави своя почерк в музиката

„Когато хване цигулката и засвири, се потапя в музиката и нищо повече не го интересува. Той е нетипичен и виртуозен музикант, който си заслужава да бъде слушан отново и отново. Според мен той ще направи собствена школа в свиренето на цигулка. Просто стилът му е много специфичен и отличителен. Маликян притежава инстинкт към музиката и цигулката, какъвто съм виждал единствено в най-големите виртуози. Наистина впечатляващ музикант и човек. Истинско съкровище”, не пести похвалите си 83-годишният режисьор.

Семеен живот

Ара Маликян се радва на щастлив и много артистичен семеен живот с харизматичната актриса и режисьорка Наталия Морено.  Двамата се запознават в известния мадридски джаз клуб Sala Camores. От любовта между двамата се ражда синът им Кайро, който днес е на 4 годинки. „Животът ни прилича на шарен цирк, пътуваме с ван натъпкан с музиканти“, казва Наталия. И допълва: „Обиколили сме със самолет целия свят, до хилядите театри и концертни зали… Кайро беше само на 10 месеца, а вече беше ходил до Ибиса и обиколил почти цяла Испания“.

Благотворителност и мисия

Използва известността и репутацията си в популяризирането на редица благотворителни инициативи, особено ако се отнасят до защита и подобряване живота на май-малките. От години Маликян сътрудничи на неправителствената организация Action against Hunger. През лятото на 2016 година посети с цигулката си няколко сирийски лагера в Ливан, защото „храната не е достатъчна за бежанците, нужно им е и обещание за бъдеще“, казва той.

Приятелство от студентските години

Vasko_Vassilev

„Бяхме бедни, но щастливи!“,  си спомнят Васко Василев и Ара Маликян за студентските си години, когато двамата световноизвестни цигулари се запознават и са съквартиранти в най-скъпия европейски град – Лондон. Пътищата им се пресичат, когато посещават мастър класовете на забележителния музикант и педагог проф. Ифра Нийман. И двамата си спомнят с умиление времето, прекарано в Англия, когато са принудени да делят малка стая заедно с още един колега цигулар. „Наистина бяхме много бедни тогава. Дори се налагаше да делим едно легло, но нищо не се случи между нас! – казва с чувство за хумор Ара Маликян – Имам фантастични спомени с Васко, прекарвахме си страхотно“.

След университета двамата свирят заедно по всички точки на света, включително на турнетата на Ванеса Мей. Днес те не пестят похвали един за друг, както в лично, така и в професионално качество. „Васко е един от най-близките ми приятели. Той е невероятен човек и прекрасен музикант – един от най-добрите цигулари в света!“, твърди Ара Маликян. „Още при запознанството ни веднага ми направи впечатление колко талантлив и интересен човек е Ара. Той е адски топъл, близък до българския темперамент“, споделя Васко Василев. И допълва: „Това, което най-много ме впечатлява у него като музикант, е, че прави много интересни и смели неща. Не се страхува да поема рискове и днес е голяма звезда. Призовавам всички българи да отидат на неговия концерт, защото той е много интересен като музикант, но и като изпълнител“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара