Възможно е да имате прекрасно жилище, но по някаква причина да не се чувствате добре в него или пък да не ви върви в личните взаимоотношения и работата.  Може да помогнете на благополучието да влезе в дома ви, като го подобрите с промени според Фън шуй – древно китайско учение, което използва законите на природата за хармонизиране на положителната енергия.  За да се привлече  позитивната енергия „ци“, домът  трябва да е ориентиран и подреден по определен начин.

feng-shui-1517915_960_720

Най-важните правила според Фън шуй

Най-важно е да има пространство за движение на енергията, да не й пречим, да няма застой. Потокът на енергия трябва да се „хване“, да се завърти през всичките му проявления и да се пусне да излезе. Ако обаче трябва да се направи прецизна подредба, добре е да се ползва карта “ба гуа” –  най-важният инструмент във Фън шуй. С помощта на тази карта може да определите подходящите цветове, форми и материали за всяко помещение. На всяка от посоките  на света съответства определена природна стихия – вода, огън, дърво, земя и метал, която  може да се подкрепи, използвайки законите на Фън шуй.

Как да изберем сградата?

Това е най-трудният, но и най-важният избор. Трябва да се вземат предвид много фактори и най-вече каква е средата около сградата. Благоприятно е, ако пред фасадата има вода. Улицата, която минава пред къщата, не трябва да е твърде оживена, нито прекалено пасивна. Към сградата не трябва да има насочени така наречените „отровни стрели“, които носят негативната енергия „ша“  – ръбове на съседни сгради, Т-образни кръстовища, сухи дървета, далекопроводи за електрически ток. Не е препоръчително в близост да има кофи за смет и изоставени строежи, които носят енергията на застоя, наричана във Фън шуй  „си“.

Входът

Входната врата заема централно място в организацията на жилището, защото от нея зависи притокът на енергия в дома. Един от основните принципи на източното изкуство е, че енергията  се ускорява при преки пътища, забавя се по криволичещи и умира в ъглите, затова е добре входното пространство да е свободно и подредено, чисто и приветливо. Ориентацията  на входа предопределя в каква посока ще върви животът на семейството – ако  гледа на юг,  ще имате добър социален живот, югоизток носи стабилни финанси, югозапад – семейно щастие, север – спокоен живот и дори изолация, североизток вещае знания и духовно израстване, северозапад означава лидерство, уважение, професионално развите, изток – амбиция и целеустременост, западът обещава романтика и творческо развитие. Посоката на входната врата определя  какви трябва да бъдат нейните материали и цвят. Като цяло за добър избор се смятат кафявото и жълтото. Тази  врата трябва да е по-голяма от останалите и да се отваря навътре. Отвън срещу нея не трябва да има остри ръбове, ъгли, сателитни чинии, контейнери за боклук, стълбове. В случай, че срещу вратата има стълбище или асансьор, направете праг, за да запазите здравето в дома. Не се препоръчва отвътре  срещу нея да има огледало,  защото ще върне енергията обратно. Ако имате дълги и тесни  коридори, боядисайте ги в бяло и се погрижете да бъдат добре осветени.

Дневната

vezni

Сърцето на семейния живот е дневната. Притокът на енергия в това помещение е есенцията на добрия Фън шуй. Подредеността зарежда с положителна енергия, както и ръчно изработените предмети и вещи от естествени материали. Дневната  не трябва да бъде затрупана с мебели. Леки, кръгли дивани и столове с високи облегалки ще привлекат  благоденствието в  семейството. Движението между мебелите трябва да е свободно,  като обзавеждането трябва балансирано да изпълва помещението, а не да е струпано на едно място. Не поставяйте дивани или столове  под открити греди, тъй като може да ви потискат и да създават разногласия. Две бамбукови флейти, окачени на гредата, ще действат като корекция. Секторът „богатство“, който се намира в югоизточната част на помещението, трябва да е  осветен  добре – разположете в него  ценни предмети и Фън шуй символи на благоденствие.  Друго място, което е добре да бъде силно осветено, е  секторът „семейство“, който е в източната посока на стаята. Снимки на приятели и на фамилията, закачени  на източна стена, увеличават влиянието на енергиите на семейството и на здравето. Когато две врати са разположени на  двете срещуположни стени на дневната, се създава отрицателна „ци“. Ако е възможно, използвайте параван, за да скриете едната от вратите или коригирайте с вятърни чанове или висящ от тавана кристален полилей, поставен  пред  една от  вратите. Два прозореца един срещу друг също не са благоприятни, като корекцията за това е да държите завесите на единия спуснати. Формите на прозорците в цялото жилище  не бива да бъдат кръгли или цилиндрични. Поддържайте ги в изрядно състояние – чисти и здрави.

Кухнята

6

Готварската печка трябва да е в южната част на помещението, обърната с лице към центъра на жилището. Поставянето й  до или срещу мивката или срещу хладилника ще предизвика сблъсък между елементите огън и вода. В трапезарията е добре да има картини, изобразяващи храна, или голямо огледало, което  отразява масата, за да предизвиква изобилието. Според Фън шуй кухнята задължително трябва да е добре осветена, което привлича максимално количество положителна енергия. Светлите цветове са най-подходящи за това помещение. Бялото помага за хармонизирането на енергиите между различните метални уреди в кухнята. Избягвайте червено, розово или лилаво в декора, тъй тези цветове могат да превъзбудят.  Формата, материалът и устойчивостта на масата за хранене имат голямо значение за семейното благополучие. Кухненската маса трябва да бъде най-вече стабилна – това е символ на здрави семейни отношения. Кухнята винаги трябва да бъде чиста и подредена, защото в противен случай носи отрицателна енергия и вреди на здравословното и емоционално състояние. Не използвайте прибори и съдове за еднократна употреба в ежедневието, това програмира тенденция към спад на благосъстоянието.

Спалнята

Спалнята не бива да е на етаж, по-нисък от този, на който е банята. Неспокойният сън може да е резултат от небалансирана енергия. Оптималното местоположение на леглото е до стена, диагонално на  вратата. Леглата с масивна табла до главата, особено ако е дървена, се считат за много подходящи, защото осигуряват допълнителна  опора, но  наличието на долна табла се възприема като препятствие, което блокира прогреса в живота. Избягвайте да поставяте леглото  под  прозорец или под открити греди, които излъчват лоша енергия. Огледалата в спалнята са забранени, особено тези, които отразяват краката на спящия. Подходящи за това помещение са успокояващи цветове, като теракота, мед, корал, крем, праскова и шоколад. Червено и розово в комбинация са благоприятни за романтиката. Не използвайте свободното пространство под леглото  за складиране на предмети, защото  блокирате движението на енергията. Махнете всичко от спалнята, което се асоциира с неприятни събития в миналото. Гардеробът трябва да е подреден – изхвърлете всички дрехи, които не носите. Спалнята е място за почивка, затова фитнес уредите, телефонът, телевизорът, компютърът нямат място тук. Ако се налага да има работно място, отделето го с лек параван, а телевизорът затворете  в специален шкаф. Създайте пространство за двама. Ако имате желание да сте с партньор, декорирайте спалнята симетрично, като поставяте всичко в чифт. Така се създава „енергия за двойка”, както и усещане за баланс.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара