Служебният министър на околната среда Ирина Костова подписа в навечерието на националния празник нареждане, според което новият план за управление на Пирин не се нуждае от екологична оценка и на практика даде зелена светлина за сеч и застрояване на националния парк.

_dsc1698
Снимка: Димитър Граматиков, WWF

Освен че е абсурдно документът, който определя бъдещето на един от трите национални парка в България, да не бъде подложен на такава оценка, това решение е в разрез със Закона за биологичното разнообразие. 

Въпреки това министерството решава, че не трябва да се прави оценка, тъй като „няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве“.

Дали това е така, при положение, че проектопланът позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ от досегашната и сечи в горите върху 60% от площта на парка?

path_6858

Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО недвусмислено прие, че новият план за Пирин задължително трябва да бъде подложен и на екологична оценка, и на оценка за съвместимост със целите на Натура 2000. Национален парк „Пирин“ е обявен за обект на световното наследство от ЮНСКО през 1983 г. През 2010 г. организацията изключва ски зоните над Банско и Добринище от списъка, защото установява, че природата там е невъзвратимо увредена и урбанизирана от ски съоръженията.

В планината живеят 16 дървесни вида, като някои от тях са ендемични, други са с особено консервационно значение, или представляват едни от най- големите запаси на съответния дървесен вид в Европа или в България. По-голямата част от дърветата са вековни, а в тях живеят защитени редки животни.

Граждани вече се организират да протестират утре от 18 часа пред министерството на околната среда.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара