В Microsoft прогнозират, че около 65% от сегашните ученици и студенти ще работят професии, каквито още не съществуват.

robot-507811_960_720

Прогнозите за просперитета на роботиката отдавна са престанали да бъдат просто прогноза. Автоматизацията прави много ежедневни процеси по-лесно и по-бързо, но това отнема работни места. Най-големият производител на електроника в Китай Foxconn обещава през 2020 г. да автоматизира до 30% от работните места и в дългосрочен план да се откаже напълно от  човешкото участие в производството.

Ето 6 от професиите на бъдещето:

Дизайнер на виртуална реалност

Според прогнозите, на пазара VR ще достигне 40 милиарда долара до 2020 г.. Хората, които проектират виртуалната среда ще бъдат изключително популярни. С това потребителите могат не само да се забавляват. Предвижда се, че VR ще се използва за образователни цели, конференции, както и за лечение на психични проблеми. Между другото Deakin University в Австралия обяви, че започна да подготвя първия си випуск в областта на виртуалната и разширената реалност.

Човек, който планиране „умни градове“

Тази концепция включва въвеждането на съвременни технологии в ежедневието на големите градове. Това могат да бъдат автоматизирани паркинги, бензиностанции, сгради, улици и „интелигентни“ паркове. Основната цел на такъв плановик е да се направи най-комфортна средата за живота на всички членове на обществото (от възрастните хора и хората с увреждания, до любителите на кучета и велосипедисти). Вече има подобни места, особено в западните страни.

Инженер по роботика

Тук, в действителност, всичко е ясно. Boom Robotics идва и тя е неизбежна. Интелигентните машини ще заменят сервитьори, хамалите, хотелските concierges и чистачите. Ето защо, дори и в най-отдалечените провинции ще се нуждаем от хора, които могат да ремонтират и подобряват робота.

Генен инженер

Човечеството е на прага на революция в медицината. Има реални податки, че в бъдеще ще сме в състояние да лекуваме СПИН и ракови заболявания. Бъдещето ще има нужда от специалисти, които хващат вредните клетките на човешката ДНК и унищожават основната причина за болестите.

Анализатор на данни на Интернет на нещата

Хладилник, който сигнализира за развалена храна и сам поръчва нова – това е реалност и то съвсем близка. Център за икономически и бизнес изследвания е изчислил, че във Великобритания скоро „интернет на вещите“ ще създаде около 182 000 нови работни места и ще донесе на държавата 322 милиарда паунда. Светът се нуждае от професионалисти, които ще направят къщата наистина умна.

Оператор на дрон

Идва времето, когато куриерските услуги ще се извършват изцяло с дронове. Някои смятат, че безпилотните летателни апарати ще заместват и реепортерите на горещите точки на събитията по света.

Как училищата могат да подготвят децата за иновациите:

Важно е да се промени подхода в обучението. Проучванията показват, че днешните деца не искат да запомнят тонове скучни лекции. Те имат нужда от обобщение на най-важните неща и по -възможност това трябва да стане в интерактивна форма. Училищата на бъдещето ще бъдат свободни, а повечето от предметите ще се преподават в отделни курсове, в които снимки, видео, виртуална реалност и практическа работа ще бъдат обединени заедно.

За да се подготвят днешните деца за утрешните промени е нужно да се развиват уменията им в цифровите технологии и лингвистика. Възможно е да се въведе и предмет, който ще обяснява принципите на взаимодействие с роботите.

В напредналите училищата на бъдещето напълно ще изчезнат уроци по трудово обучение, в същото време, по-голямо внимание ще бъде отделено на обучение в областта на компютърните технологии и езици (не само чужди езици, но и програмиране).

Източник: Mel.fm

Facebook Twitter Google+

0 Коментара