Документалният филм „Пустиняци“ на Цветан Драгнев взе наградата на журито на фестивала за документално кино в Загреб. Лентата ще бъде показана за първи път у нас на София филм фест. Прожекциите са на 17 и 29 март.

1 (4)

„Специалната награда отива в един много смел и поетичен дебют, което е не само визуално интересен, но и дълбоко хуманен, пише в мотивите на журито. Това е филмово есе, което прилича на сън наяве“.

Филмът разказва за запустяла гара, на която влакът спира само заради разписанието. На гарата живее семейството на пенсиониран стрелочник. В близкото село поети копаят гробове. Прожекционист си спомня за пълни киносалони. Стар дядо търси любовната круша. Овчар мечтае за сладолед в ресторант. Фелдшер философ се грижи за възрастна самотна жена. Дванайсет пустиняци говорят за живота в най-бедния район на Европейския съюз – Северозападна България. Филм мозайка, портрети от живота на селата в България, изповед на малките хора за големите неща – кравите, живота, вярата, смъртта, ползата от кучетата и мишките и нуждата от руси сервитьорки, Жан-Пол Сартр и екзистенциализма, речния риболов, старите врачки… и вятъра.

„Пустиняци“ е селектиран и за фестивала „Золотой Витязь“ в Севастопол в края на май.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара