Необикновената история на паметника Бузлуджа е част от първия епизод на документалната поредица „Европа отвисоко“ по National Geographic. Първият епизод, който е посветен на България и богатата ѝ култура, спираща дъха природна красота и съвременни инженерни постижения, ще бъде излъчен на 18 септември. В него се разказва и за усилията за спасяването на сградата, която мнозина оприличават на огромно НЛО от бетон. С тях ни запознава арх. Дора Иванова, ръководител на инициативата за опазване на Бузлуджа.

Снимки:Мариана Стоичкова

Преди около 8 години Дора напуска работата си в голямо архитектурно бюро в Берлин и се посвещава изцяло на каузата „Бузлуджа“. Тя създава фондация “Проект Бузлуджа” през 2015 г. с цел опазване на паметника. Благодарение на неуморната й работа, монументът ще бъде отворен за посетители за първи път от 30 години насам.

Арх. Иванова даде интервю за списание „Жената днес“, което може да прочетете в новия ни брой. Ето какво ни отговори тя на въпроса как се се свързали с нея от National Geographic и на какво е искала да акцентирате тя при представянето?

В предаването се вижда завършването на един изключително важен за нас етап от проекта, както и любопитно и нестандартно представяне на каузата. Самият епизод представя България по един много истински, различен и съвременен начин, чрез историите на хората и красотата на страната ни. Това е едно от най-добрите представяния на България и оценявам високо професионализма, който е вложен в създаването на епизода. Вярвам, че погледът отвисоко ще създаде дистанцията, която често е нужна да оценим какво имаме.

А с мен се свързаха, както повечето хора – чрез формата за писма на сайта ни: www.buzludzha-project.com/contact. Последваха поредица от разговори в рамките на няколко месеца, докато дойде деня да заснемем участието на място. Точно в този ден имахме много работа на терен с над 20 доброволци, а времето вече никак не беше гостоприемно. Въпреки това, с много професионализъм успяхме да заснемем планираното. Акцентът е върху надеждата за развиване на бъдещето от отломките на миналото, за грижа, за активно гражданско общество, за оптимизъм и приемане на реалността такава, каквато е.“

Четвърти сезон на документалната поредица на National Geographic започва пътешествието си в небесата от България. Останалите епизоди от поредицата ще се излъчват всяка неделя от 22:00 ч.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара