Време е за „Велосипедната обиколка на кокетните жени“. Тя е организирана, за да направи жените по-видими в обществото, да им позволи да се представят и да засили търсенето на безопасна велосипедна инфраструктура.

Жените ще въртят педалите едновременно в 200 различни града в Турция и света в турнето, което ще се проведе в неделя, 18 септември.

Турнето „Кокетки на колела“ стартира за първи път в Измир, Турция в 2013 г. Популярността му надхвърля границите с нарастващия брой участнички на педали всяка година. Датата на събитието, което ще събере жените за 10-и път в Турция и 200 различни града по света, е неделя, 18 септември 2022 г.

Турнето „Кокетки на колела“ има за цел да направи жените по-видими в обществото, да им позволи да се представят и да засили търсенето на безопасна вело инфраструктура.

Обиколката, при която всички жени се срещат на обозначени места в градовете, в които живеят с цветни тоалети и украсени велосипеди, е подкрепена турската Агенция за насърчаване и развитие на Туризма (TGA).  

Цветен ентусиазъм в 200 различни града

Обединявайки жените с техните велосипеди в много градове в Турция, „Кокетки на колела” се организира под името „Fancy Women Bike Ride“ и в чужбина. Събитието включва страни като: Германия, Азербайджан, Белгия, Ботсвана, Канада, Дания, Франция, Индия, Холандия, Испания, Швеция, Швейцария, Италия, Черна гора, Северен Кипър, Северна Македония, Мексико, Португалия, Англия, Гърция, Нова Зеландия и САЩ.

Събитието, което събира жени в 200 града от различни държави, е на един и същи ден тази година – неделя, 18 септември, с украсени велосипеди и цветни дрехи.

От Измир в цял свят 

Photo: Can Yucel

Организирано за първи път през 2013 г. от група жени в Измир „Кокетки на колела” се превърна в международно женско велосипедно движение с участието на нови градове всяка година. Организирана от индивидуалната инициатива на жени доброволки, велосипедната обиколка помогна на хиляди жени в много страни, от Италия до Германия и от Канада до Иран, да се научат как да карат колело и да го включат в ежедневието си.

Photo @Diafo

Общите желания на жените, които организираха и участваха в „Кокетки на колела”, което получи Специалната велосипедна награда на ООН през 2022 г., са жените да бъдат видими в обществото и да защитават правото си да изразяват себе си свободно във всяка сфера. Колоезденето, което е просто и икономично решение на климатичната и енергийна криза, излиза на преден план, тъй като има безопасна инфраструктура. В турските големи градове в неделя градските центрове са затворени за движение на моторни превозни средства – дни „без автомобили“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара